loader image

Partidul LEU – Lege Educație Unitate

Statut

Partidul Lege Educație Unitate

CAPITOLUL I - DISPOZIŢII GENERALE

Art. 1

Partidul Lege Educație Unitate este persoană juridică de drept public și îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu dispozițiile Constituției României, cu dispozițiile Legii Partidelor Politice nr. 14/2003 cu modificările și completările ulterioare și ale tuturor prevederilor legale în vigoare aplicabile partidelor politice, ale prevederilor prezentului Statut şi ale Regulamentului pentru aplicarea acestuia precum și a celorlalte regulamente adoptate în organismele de conducere cu atribuții în acest sens.

Art. 2

  1. Denumirea integrală a partidului este Partidul Lege Educație Unitate iar denumirea prescurtată este LEU.

  2. Semnul permanent al Partidului Lege Educație Unitate este descris în Anexa nr. 1

  3. Semnul electoral al Partidului Lege Educație Unitate este descris în Anexa nr. 2

  4. Culorile partidului sunt galben și verde.

  5. Reprezentarea grafică color şi alb-negru a semnului permanent şi a semnului electoral este parte integrantă a prezentului Statut. (Anexa nr. 3)

  6. Biroul Politic Central poate modifica sau stabili, după caz, între Convenția Naționale, semnul permanent şi semnul electoral, în condiţiile legii.

7. Biroul Politic Central poate modifica, între Convențiile Naționale, culorile şi drapelul partidului.

8. Celelalte specificaţii tehnice sunt descrise în manualul de identitate vizuală care este aprobat de Biroul Politic Central.

9. Modificările aduse semnului permanent vor intra în vigoare conform prevederilor Legii partidelor politice, nr. 14/2003 republicată.

Art. 3

  1. Sediul Central al Partidului Lege Educație Unitate este în Bucureşti, Strada Lonea, nr. 21U, parter, camera 4, Sector 1, București.

  2. Adresa Sediului Central poate fi schimbată numai prin hotărârea Biroului Politic Central.

Art. 4

  1. Prezentul Statut al Partidului Lege Educație Unitate conţine principii şi norme obligatorii pentru toate organizaţiile şi pentru toţi membrii partidului. Statutul este adoptat, modificat sau completat către Biroul Politic Național.

  2. Regulamentul de aplicare al Statutului conţine proceduri care se adoptă şi se modifică numai de către Biroul Politic Central. După orice modificare adusă prevederilor Statutului, Regulamentul de aplicare al Statutului se va actualiza în maxim 7 (șapte) zile de la data aprobării modificărilor Statutului.

CAPITOLUL II - OBIECTIVELE PARTIDULUI LEGE, EDUCAȚIE, UNITATE

Art. 5

5.1 Partidul Lege Educație Unitate urmărește numai obiective politice. În activitatea practică, Partidul Lege Educație Unitate își propune, prin strategii și programe adecvate, îndeplinirea în principal a următoarelor obiective politice:

  1. Reformarea reală și de durată a sistemului educațional din România;
  2. Reformarea reală și de durată a sistemului de sănătate din România;
  3. Reformarea reală și de durată a sistemului juridic din România;
  4. Susținerea permanentă a agriculturii, cu accent pe agricultura ecologică;
  5. Dezvoltarea democratică a țării pe baza prevederilor constituționale, a pluralismului politic, a statului de drept, a separației și echilibrului puterilor.
  6. Apărarea integrității actualului teritoriu al țării, capacitatea suficientă a instituțiilor de apărare și siguranță națională.
  7. Promovarea principiilor economiei de piață liberă echilibrată, prin restructurarea și recapitalizarea economiei naționale, pentru capacitarea competitivității sale în mediul global.

8.Garantarea proprietății private și promovarea inițiativelor ce vizează dezvoltarea acesteia, fără a prejudicia proprietatea publică a națiunii.

  1. Reformarea sistemelor de organizare a agriculturii, întărirea gospodăriilor individuale și a asociațiilor producătorilor, în vederea asigurării securității alimentare și a protecției sociale a populației.
  2. Valorificarea eficientă a resurselor materiale indigene și a capitalului autohton, atragerea de capital străin în vederea restructurării, retehnologizării și info digitalizării proceselor productive de înaltă calitate.
  3. Intervenția cu caracter protector și de dirijare de către stat, ori de câte ori apar disfuncționalități, în mecanismele economiei de piață.
  4. Așezarea raporturilor din societate pe criteriile selecției și promovării elitelor naționale, a acelor oameni cu o înzestrare deosebită, care prin muncă, prin creație și angajament civic, sunt în măsură să contribuie la progresul general al societății.
  5. Formarea unui sistem judiciar capabil de producerea actului de Dreptate eficient și ferm în vederea prevenirii și combaterii fenomenului infracțional, a corupției și crimei organizate.
  6. Așezarea întregului sistem educațional pe principii sănătoase și pe tradițiile naționale pentru însușirea temeinică a istoriei și identității poporului nostru, a limbii române, precum și pentru dezvoltarea unui învățământ formativ modern, pentru viitor.
  7. Promovarea prin pârghiile de susținere statale a cercetării, științei și tehnologiei în vederea valorificării potențialului creator al națiunii române.
  8. Orientarea relațiilor externe ale României, pe baza principiilor dreptului internațional, pentru promovarea intereselor naționale.
  9. Revalorizarea culturii și actului de creație pentru menținerea și dezvoltarea identității naționale, prin afirmarea libertății de expresie artistică, diversificarea relațiilor cu mediile culturale simetrice, libera circulație a valorilor culturale și repunerea în drepturi legitime a spiritualității românești, tradițional deschisă spre universalitate.
  10. Respectarea dreptului la identitate culturală, religioasă și lingvistică a persoanelor de altă origine etnică, excluzând conceptul de minoritate, fără drepturi sau reglementări speciale favorizante și fără a admite manifestări de rasism, șovinism, separatism etnic și teritorial.
  11. Garantarea și protejarea drepturilor și libertăților omului, în concordanță cu prevederile documentelor internaționale, la care România este parte.

5.2 Valorile fundamentale ale Partidului Lege Educație Unitate sunt:

  1. libertatea cercetării ştiinţifice şi a educaţiei,
  2. libertatea de gândire şi de exprimare,
  3. libertatea presei,
  4. libertatea de asociere,
  5. dreptul de proprietate,
  6. dreptul oricui de a alege o ocupaţie şi de a folosi liber venitul rezultat,
  7. dreptul la un tratament echitabil care să asigure condiţiile unei vieţi decente,
  8. dreptul la securitate socială,
  9. dreptul la securitate ecologică și alimentară,
  10. dreptul de a trăi liber într-un sistem de liberă întreprindere,
  11. dreptul la egalitate de șanse,
  12. dreptul la sănătate,
  13. dreptul la solicitarea de respectare fără excepție a legii de către toate instituțiile de stat

sau private.

5.3 Partidul Lege Educație Unitate consideră ca valori sine-qua-non ale membrilor săi pentru pentru a putea reforma cu adevărat clasa politică din Romînia, sunt calitățile morale, competența și respectul față de de viață în general și oameni în special.

5.4 Partidul Lege Educație Unitate susține dezvoltarea durabilă a României și recuperarea decalajelor economice față de statele europene prin:

  1. a) sprijinirea susținută a cercetării și inovațiilor în instituțiile de învățământ preuniversitar, universitar și profesional;
  2. b) sprijinirea susținută pentru instituționalizarea în sistem public-privat a învățământului profesional și tehnic în sistem dual;
  3. c) reducerea drastică a decalajului educațional și economic între mediul rural și mediul urban inclusiv prin sprijinirea parteneriatului public-privat în domeniul învățământului profesional și tehnic dual;
  4. d) creșterea nivelului educațional și a stării de bine din mediul rural prin sprijinirea învățământului rural;
  5. e) cadru fiscal transparent, predictibil și eficient, dezvoltarea pieței de capital și stimularea parteneriatului public-privat;
  6. f) infrastructură modernă și eficientă cu oportunități economice și acces la resurse pentru dezvoltare regională prin stimularea mediului de afaceri;
  7. g) agricultură modernă și eficientă ce trebuie sa satisfacă nevoile consumului intern și asigurarea rezervelor de stat prin finanțarea infrastructurii agricole, refacerea sistemelor de irigații naționale, promovarea sistemelor de distribuție și comercializare interne și internaționale;
  8. h) întreprinderi mici și mijlocii, competitive la nivel național și pe piețele externe, sprijinind calificarea forței de muncă necesare acestora;
  9. i) transformarea și reformarea sistemului energetic național, modernizarea capacităților energetice pentru asigurarea independenței energetice bazate pe resursele naționale ale României, creșterea până la valori maxime ale producției de energie regenerabilă și curată;
  1. j) protecția mediului și a biodiversității, combaterea schimbărilor climatice, valorificarea deșeurilor, ameliorarea calității aerului, a apelor și a solului, protejarea pădurilor, evaluarea și eliminarea tuturor riscurilor majore de mediu;
  2. k) dialog social instituționalizat, deschis și constant, intre cetățeni, administrație, patronate, sindicate și societatea civilă;

Art. 6

  1. Partidul Lege Educație Unitate este un partid politic cu o linie politică de centru dreapta și moderat conservatoare ce se dorește a fi o abordare modernă și de viitor a unor concepte complexe care să cuprindă:
      • elementele benefice ale liberalismului și social-democrației,
      • ale naționalismului echilibrat dar ferm;
      • ale principiului democrației participative;
      • ale principiului meritocrației;
      • ale principiului transparenței decizionale;
      • ale principiului transparenței financiare;
      • ale principiului egalității de șanse.
  1. În conformitate cu Programul său politic, Partidul Lege Educație Unitate îşi propune construirea unui cadru instituţional care să permită fiecărui cetățean să se bucure de cea mai mare libertate posibilă în context democratic şi sub aplicarea necondiţionată a legii, conform principiilor susținute, precum şi conform valorilor democraţiei şi ale economiei de piață, cu următoarele obiective politice prioritare:
    1. asigurarea accesului liber şi egal al cetăţenilor României la toate formele de educație, respectiv preuniversitară, profesională, universitară și încurajarea educației cetăţenilor în spiritul democraţiei şi încurajarea acestora de a participa la viaţa publică;
    2. asigurarea accesului liber şi egal al cetăţenilor României la un sistem eficient de asigurare a sănătății;
    3. garantarea, promovarea şi respectarea demnităţii omului, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor;
    4. aplicarea legii şi a principiilor de bună guvernare, în scopul consolidării sistemului democratic şi al asigurării coeziunii economice şi sociale;
    5. promovarea şi asigurarea separaţiei puterilor în stat;
    6. refacerea şi conservarea mediului înconjurător şi combaterea poluării, scopul său principal fiind creşterea calităţii vieţii şi dezvoltarea societăţii româneşti, pe principiul dezvoltării durabile;
    7. combaterea corupţiei, a crimei organizate şi a terorismului;
    8. respectarea şi asigurarea suveranităţii naţionale, a independenţei, unităţii şi integrităţii României;
    9. dezvoltarea accelerată și eficientă a relațiilor cu Republica Moldova în vederea obținerii condițiilor optime necesare atingerii obiectivului de întregire a României, rspectiv unirea Republicii Moldova cu România.
    10. garantarea proprietăţii private;
    11. restrângerea categoriei bunurilor ce fac obiectul proprietăţii publice, fără a se renunța sub nici o formă la proprietatea asupra bunurilor care fac parte din structuri care asigură siguranța națională;
    12. stimularea liberei iniţiative şi promovarea unui mediu de afaceri concurenţial şi competitiv;
    13. eliminarea barierelor administrative care împiedică libera circulaţie a capitalurilor, a serviciilor, a produselor şi a persoanelor;
    14. reducerea rolului statului prin asigurarea unei autonomii locale bazate pe alocarea descentralizată a resurselor în economie şi pe respectarea principiului subsidiarităţii;
    15. apărarea şi întărirea administrației locale prin promovarea şi asigurarea principiilor democraţiei şi ale descentralizării puterii;
    16. combaterea tuturor formelor de discriminare, precum cea bazată pe rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, categorie socială, sex, gen, convingeri sau apartenenţă la o categorie defavorizată;
    17. asigurarea libertăţii depline a presei, prin eliminarea oricărui control din partea autorităţilor publice şi a reprezentanţilor acestora;
    18. susţinerea tinerei generaţii prin programe de educație socială și politică, care să asigure o formare cuprinzătoare, pentru a face față provocărilor actuale și viitoare.
    19. consolidarea poziției României în cadrul Uniunii Europene, prin promovarea intereselor ţării şi păstrarea identităţii naţionale;
    20. educarea membrilor societăţii în spiritul respectului pentru om şi natură, al demnităţii şi libertăţii spirituale;
    21. susţinerea unor reforme politico-legislative care să încurajeze creşterea demografică.

Art. 7

În realizarea obiectivelor sale, Partidul Lege Educație Unitate desfăşoară următoarele activităţi:

  1. consultarea cu cetăţenii în toate problemele de interes major;
  2. permanenta comunicare cu societatea civilă, prin încurajarea dezbaterilor şi a schimbului de idei;
  3. elaborarea de proiecte de politici publice şi programe în domeniile social, economic, cultural şi politic;
  4. participarea la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europene;
  5. reprezentarea în Parlamentul României şi în Parlamentul European;
  6. formarea Guvernului sau participarea la coaliţii guvernamentale;
  7. reprezentarea în organismele administraţiei publice, la toate nivelurile;
  8. editarea, realizarea şi difuzarea publicaţiilor ori a altor materiale proprii;
  9. încurajarea constituirii de asociaţii, fundaţii şi cluburi care promovează valorile curentului conservator național moderat și ale economiei de piață;
  10. acţiuni de formare a unei clase politice tinere, competente și morale în politică şi administraţie, prin inițiera unor programe specifice de pregătire a acesteia;
  11. acţiuni culturale, sportive şi de recreere;

CAPITOLUL III - Membrii Partidului Lege Educație Unitate

Art. 8

Orice persoană cu drept de vot, cu excepţia celor cărora le este interzisă prin lege asocierea politică, poate deveni membru al Partidului Lege Educație Unitate, fără nicio discriminare, dacă îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:

  1. este de acord cu prevederile Statutului, Codul Etic şi Programului Politic al partidului și dovedește că și-a însușit principalele prevederi cu privire la doctrina partidului și la drepturile și obligațiile membrilor;
  2. nu este membru al unui alt partid politic;
  3. nu se află în situaţiile de interdicţie prevăzute în Legea partidelor politice;
  4. nu a săvârşit abuzuri sau nereguli în funcţii publice sau politice dovedite prin hotărâri judecătorești definitive;
  5. nu îi este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti;

Art. 9

  1. Dobândirea calităţii de membru al Partidului Lege Educație Unitate se face pe baza unei cereri de adeziune şi a CV-ului tip, adresate preşedintelui organizaţiei locale în raza căreia domiciliază, îşi are reşedinţa sau unde dorește să îşi desfăşoară activitatea politică solicitantul.

Cererea și CV-ul se pot depune atât fizic la sediul Organizației sau Filialei, după caz, cât și în format electronic pe site-ul partidului sau pe site-ul Filialei, după caz.

Biroul Politic Local va analiza cererea în cel mult 7 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia.

Hotărârea de acceptare a cererii de către Biroului Politic Local va fi transmisă

Biroului Politic Teritorial în cel mult 7 zile lucrătoare de la emitere, pentru validare.

  1. Au dreptul să se înscrie și pot solicita înscrieri în partid şi cetăţenii români care domiciliază în străinătate.
  2. Reglementarea formalităţilor de înscriere va fi detaliată în Regulamentul de aplicare a statutului.
  3. În cazul transferului unui membru dintr-o organizaţie în alta, acesta se realizează în baza unei notificări scrise adresată de persoana în cauză celor două organizaţii, însoţită de un document tipizat din partea organizației de la care se solicită transferul și care descrie activitatea membrului.
  4. Aceste prevederi se aplică şi în cazul transferului dintr-o organizaţie locală într-o filială teritorială de sector al municipiului Bucureşti sau în cazul transferului între două filiale teritoriale de sector al municipiului Bucureşti.
  5. În cazuri excepţionale, când Filiala nu este constituită sau se respinge cererea de adeziune în mod nejustificat, cetăţenii pot solicita înscrierea în Partidul Lege Educație Unitate şi prin depunere de adeziune la sediul central al Partidului LEU. Cererea de adeziune poate fi validată de Preşedintele Partidului LEU pe baza unei propuneri făcute de Secretariatul General al Partidului LEU, urmând ca membrul LEU validat la nivelul Secretariatului General să își desfășoare activitatea la nivelul organizației către care a făcut cererea de adeziune.

Art. 10

  1. Membrii Partidului Lege Educație Unitate sunt egali între ei şi au drepturi şi obligaţii în raport cu funcţiile deţinute.

Art. 11

  1. Membrii Partidului Lege Educație Unitate au următoarele drepturi:
    1. să-şi exprime în mod liber opiniile în cadrul forurilor partidului;
    2. să aibă iniţiative politice şi posibilitatea de a şi le exprima şi de a le supune dezbaterii organismelor de conducere ale partidului;
    3. să fie informaţi cu privire la activitatea organizaţiei din care fac parte şi cu privire la hotărârile organismelor de conducere locale, teritoriale şi centrale;
    4. să își exprime liber opinii în afara partidului, în măsura în care exprimările respective nu contravin principiilor politice ale partidului, asumate prin Programul politic și Statut, și nici deciziilor și hotărârilor organismelor de conducere ale partidului;
    5. să aleagă, să candideze și să fie aleși – numai dacă au achitate, la zi, toate tipurile de cotizații stabilite de către organismele de conducere competente și sunt îndeplinite condițiile minime de activitate – pentru funcțiile de conducere din organismele partidului.
    6. să candideze și să fie aleși pentru funcțiile din afara partidului, care se obțin prin alegeri sau numiri în funcții și demnități publice cu sprijinul politic al partidului, în condițiile legii, urmărind principiul competenței și profesionalismului numai dacă au achitate, la zi, toate tipurile de cotizații stabilite de către organismele de conducere competente – pentru funcțiile de conducere din organismele partidului precum și dacă au o activitate înregistrată în cadrul partidului care îi califică pentru dreptul de a candida;
    7. să participe la programele de formare politică organizate de partid;
    8. să se apere în interiorul partidului de orice acuzație, în conformitate cu prevederile statutului și ale regulamentelor partidului.
    9. să fie sprijiniți de partid pentru a se apăra față de acuzațiile externe injuste și neîntemeiate.
    10. să folosească baza materială a partidului, la care îi dă dreptul poziția sa în organismele acestuia, dar numai în interesul Partidului
    11. să se autosuspende, pe anumite termene, din calitatea de membru al Partidului Lege Educație Unitate sau din funcțiile de conducere deținute, atunci când funcțiile din cadrul partidului sau calitatea de membru sunt incompatibile din punct de vedere legal cu funcții sau activități din cadrul aparatului Statului Român.
  2. Orice limitare a acestor drepturi, în afara celor legale şi statutare, este interzisă şi atrage răspunderea disciplinară a celor ce se fac vinovaţi de ea.

Art. 12

  1. Niciun membru al Partidului Lege Educație Unitate nu poate îndeplini două funcţii de conducere, la acelaşi nivel de organizare, în partid, în acelaşi timp.
  2. Sunt considerate funcţii de conducere, doar cea de preşedinte şi cea de vicepreşedinte al organismelor de conducere ale Partidului Lege Educație Unitate
  3. Prin derogare de la prevederile alin. (1), un membru al Partidului Lege Educație Unitate poate îndeplini două funcţii de conducere în partid în acelaşi timp, doar în situaţia în care a doua funcție este o funcţie interimară, care nu poate fi deținută pe o perioadă mai lungă de trei luni.
  4. Pentru o mai bună reprezentare teritorială, prin derogare de la prevederile alin. (1), funcţia de vicepreşedinte și membru al Biroului Politic Central şi cea de preşedinte al filialei teritoriale sunt compatibile.
  5. Pentru o mai bună reprezentare judeţeană, prin derogare de la prevederile alin. (1), funcţia de vicepreşedinte și membru al Biroului Politic Teritorial şi cea de preşedinte al organizaţiei locale sunt compatibile.
  6. Membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj, ai Comisiei Centrale de Cenzori, ai Comisiilor de Etică și Arbitraj Teritoriale și Comisiilor de Cenzori Teritoriale nu pot face parte din nici un organism de conducere al Partidului Lege Educație Unitate.

Art. 13

Membrii Partidului Lege Educație Unitate au următoarele obligaţii:

  1. să cunoască şi să respecte prevederile Statutului, ale Codului Etic, ale Regulamentului de aplicare a Statutului precum și a tuturor celorlalte regulamente interne ce reglementează activitatea partidului.
  2. să cunoască Programul partidului, să promoveze și să apere opțiunile politice ale partidului, exprimate prin Programul politic, Programul de guvernare, Rezoluții, Declarații sau alte documente ale partidului;
  3. să îndeplinească şi să respecte hotărârile organismelor de conducere şi deciziile Comisiei de Etică şi Arbitraj şi ale Comisiilor Teritoriale de Etică şi Arbitraj;
  4. să participe constant la activitatea organizaţiei din care fac parte sau a organismelor de conducere în care au fost aleşi;
  5. să îndeplinească mandatul primit în cazul delegării sau al participării în numele partidului la exercitarea funcţiilor sau demnităţilor publice în care au fost desemnaţi sau aleşi, de care trebuie să se achite cu demnitate, competență şi cinste;
  6. să nu exprime public luări de poziţie contrare deciziilor sau hotărârilor organismelor statutare ale Partidului Lege Educație Unitate;
  7. să plătească toate tipurile de cotizații stabilite de organismele competente;

8. să nu participe la acțiuni sau manifestări contrare intereselor partidului și să nu aibă atitudini ori luări de poziție care să contravină deciziilor și hotărârilor organismelor statutare ale partidului;

9. să susțină candidații partidului desemnați de organismele competente pentru a ocupa o funcție publică ce se dobândește prin alegere sau numire.

10. să desfășoare o activitate minimă prevăzută prin regulamentele interne.

Art. 14

Calitatea de membru al Partidului Lege Educație Unitate se pierde prin:

  1. demisie;

  2. radiere:

    1. ca urmare a neplății cotizației sau a contribuțiilor stabilite în conformitate cu art. 84, timp de mai mult de trei luni;

    2. înscrierea în alt partid;

    3. interzicerea exercitării drepturilor politice și cetățenești prin hotărâre judecătorească;

  3. excludere;

Art. 15

  1. Membrii Partidului Lege Educație Unitate pot demisiona în orice moment, cu efect imediat. Cererea scrisă se depune la Biroul Politic Local al organizației pe teritoriul căreia persoana figurează ca membru, pe care o transmite Biroului Politic Teritorial pentru scoaterea din evidență. Demisia se poate trimite și electronic.

  2. Membrii Filialelor de Sector al Municipiului București pot depune demisia la secretariatul Filialei de sector.

  3. Membrii BPC își pot depune demisia și la Secretariatul General al Partidului Lege, Educație, Unitate

Art. 16

  1. Membrii Partidului Lege Educație Unitate se pot autosuspenda din calitatea de membru al partidului numai în cazul ocupării unei funcţii publice incompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic conform legii şi numai pe durata îndeplinirii acestora.

  2. Membrii Partidului Lege Educație Unitate se pot autosuspenda din funcţia deţinută în partid numai în cazul ocupării unei funcţii publice incompatibile cu deţinerea unor funcţii de conducere în partid, pe o perioadă de maxim 4 ani, cu posibilitatea de prelungire în aceleași condiții. Pentru reluarea calităţii de membru este necesară o cerere scrisă care va fi validată în condiţii stipulate de art. 9 din prezentul Statut.

  3. Persoana autosuspendată, pe perioada suspendării, are obligaţia respectării prevederilor Codului Etic al Partidului Lege Educație Unitate.

Art. 17

1. Persoanele care susțin viziunea politică și activitatea Partidului Lege Educație Unitate dar care nu doresc să fie membri ai Partidului Lege Educație Unitate, se pot înscrie ca Simpatizanți ai partidului, pe baza unei cereri specifice și a unui CV simplificat.

2. Simpatizanții nu au obligația de a plăti o cotizație lunară dar nu au dreptul de a candida pentru o funcție în cadrul partidului. Toate drepturile și obligațiile simpatizanților sunt menționate în Regulamentul de aplicare al Statutului precum și pe pagina de web a partidului.

Art. 18

În cazurile prevăzute de Statut și Codul Etic, membrii Partidului Lege Educație Unitate pot fi sancţionaţi, cu acordarea dreptului la opinie şi apărare, conform unor proceduri echitabile specificate atât în Regulamentul de aplicarea Statutului cât și în Regulamentul Comisiei Etică și Arbitraj, prin aplicarea unor măsuri disciplinare sau prin excludere.

Art. 19

Se socotesc abateri disciplinare care se sancţionează cu luarea de măsuri disciplinare:

  1. neparticiparea repetată şi nemotivată la activităţile organizaţiei, filialei sau ale organismului din care face parte;

  2. neîndeplinirea la timp sau nesatisfăcător a sarcinilor primite sau insubordonarea faţă de organismul de conducere al organizaţiei sau filialei;

  3. în cazul cumulării abaterilor de la alin. 1) şi/sau 2, se poate aplica și sancţiunea excluderii.

Art. 20

  1. În cazul săvârşirii abaterilor prevăzute în art. 19 din Statut, se pot hotărî ca sancţiuni următoarele măsuri disciplinare:

    1. avertismentul scris;

    2. suspendarea din funcţie pe timp limitat;

    3. suspendarea – pe cel mult un an – a drepturilor ce decurg din calitatea de membru al Partidului Lege Educație Unitate;

    4. retragerea sprijinului politic pentru cei aflaţi în funcţii publice la nivel local și în administrația centrală, care au presupus un asemenea sprijin politic;

    5. demiterea din funcții ocupate în structura partidului.

  2. Măsurile prevăzute la alin. 1, lit. d) și lit. e), se pot cumula cu una din cele prevăzute la alin. (1), lit. a), b) şi c), precum şi cu cele prevăzute la art. 19 din Statut.

  3. Măsurile disciplinare enumerate la alin. (1) și (2) sunt de competența organismelor prevăzute la art.22 din Statut.

Art. 21

Sancţiunea excluderii unui membru din Partidului Lege Educație Unitate se poate aplica și în una din următoarele situaţii:

  1. dacă a încălcat în mod repetat sau cumulativ prevederi ale Statutului, ale Regulamentului de aplicare al Statutului sau a altor Regulamente ce fac parte integrantă din prezentul Statut.

  2. dacă a încălcat deciziile și hotărârile organismelor de conducere ale partidului;

  3. dacă a săvârşit abateri de la disciplina partidului, inclusiv prin acţiuni sau declaraţii publice împotriva hotărârilor luate prin vot de organismele de conducere ale partidului la toate nivelele sau împotriva conducerii partidului la toate nivelele;

  4. dacă persoana în cauză a fost condamnată la o pedeapsă privativă de libertate sau i s-a interzis exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti, prin hotărâre judecătorească definitivă;

  5. dacă persoana în cauză a fost dovedită ca fiind colaborator, informator sau ofiţer al fostei Securităţi;

Art. 22

Sancţiunea excluderii se propune şi se hotărăşte astfel:

  1. pentru membrii fără funcţii în organismele de conducere locale sau în administraţia publică locală, la propunerea preşedintelui organizaţiilor locale, prin hotărârea Biroului Politic Local;

  2. pentru membrii titulari şi supleanți din cadrul Biroului Politic Local, la propunerea Biroului Politic Local, prin hotărârea Biroului Politic Teritorial;

  3. pentru membrii titulari din cadrul Delegației Teritoriale (cu excepţia preşedintelui filialei teritoriale), la propunerea Biroului Politic Teritorial, prin hotărârea Delegației Teritoriale;

  4. pentru preşedintele filialei teritoriale, precum şi pentru toţi ceilalţi membri ai Delegației Naționale (cu excepţia membrilor Biroului Politic Central şi a Preşedintelui partidului), la propunerea Biroului Politic Central sau a Delegației Teritoriale a filialei în care îşi desfăşoară activitatea, prin hotărârea Delegațieib Naționale;

  5. pentru membrii Biroului Politic Central, la propunerea Preşedintelui partidului, prin hotărârea Delegației Naționale;

  6. pentru Preşedintele partidului la propunerea Biroului Politic Central, prin hotărârea Convenției Naționale a partidului;

  7. Biroul Politic Teritorial poate propune iar Delegația Teritorială poate hotărâ şi pentru cazurile prevăzute la lit. a) şi b);

  8. Biroul Politic Central poate hotărî şi pentru cazurile prevăzute la lit. a), b), c), d) și f);

Art. 23

  1. Organismele de conducere care pot hotărî sancţiuni, se pot sesiza şi din oficiu.

  2. Procedura de aplicare şi contestare a sancţiunilor se face potrivit Regulamentului de aplicare a Statutului și prin Regulamentul de Organizare și Funcționare a Comisiei de Arbitraj;

  3. Contestarea sancţiunilor se poate face de către orice membru al partidului care justifica un interes, potrivit Regulamentului de aplicare al Statutului și a Regulamentul de Organizare și Funcționare a Comisiei de Etică și Arbitraj.

  4. Până la soluționarea definitivă a contestației, hotărârea de sancționare produce efecte depline. Dacă o contestație a fost admisă, organele de conducere ale organizației locale, județene sau organele de conducere la nivel național au obligația repunerii în drepturi în termen de maxim 7 zile lucrătoare de la data comunicării hotărârii definitive de soluționare a contestației.

  5. Documentele care atestă pierderea calității de membru al Partidului Lege Educație Unitate a unui ales local se emit către unitățile administrativ-teritoriale și Prefectură de către Secretariatul General al Partidului Lege Educație Unitate pe baza documentelor transmise de filiale.

Art. 24

  1. Persoana care a fost exclusă poate face cerere de reînscriere în Partidului Lege Educație Unitate în condiţiile prevăzute în art. 9 din Statut, după trecerea unei perioade de minimum un an de la excluderea sa.

  2. Delegația Națională poate acorda derogări de maximum jumătate din perioada maximă prevăzută la alin. 1).

CAPITOLUL IV - ORGANIZAREA PARTIDULUI LEGE, EDUCAȚIE, UNITATE DISPOZIŢII GENERALE

Art. 25

  1. Partidului Lege Educație Unitate este organizat şi va funcţiona pe întreg teritoriul ţării, la nivel local, judeţean sau de sector al municipiului Bucureşti, la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivel naţional.
  2. Cetăţenii români cu drept de vot, care au domiciliul, reşedinţa sau locul de muncă în afara frontierelor României pot să devină membri ai Partidului Lege Educație Unitate prin depunerea unei adeziuni la Organizaţia Partidului Lege Educație Unitate din ţara în care îşi au domiciliul, reşedinţa sau locul de muncă.
  3. În structura internă a partidului există următoarele niveluri de organizare:
    1. zonal (secţia de votare sau secţii de votare reunite);
    2. local – comune, oraşe şi municipii, exclusiv municipiul Bucureşti;
    3. judeţean – judeţe, sectoarele municipiului Bucureşti; în plus, în municipiul Bucureşti funcţionează o structură de coordonare în conformitate cu un Regulament al acesteia;
    4. naţional;
  4. Organizaţiile Partidului Lege Educație Unitate din toate ţările sunt în coordonarea Filialei Partidului Lege Educație Unitate Diaspora, cu sediul în Municipiul Bucureşti.
  5. Filiala Partidului Lege Educație Unitate Diaspora funcţionează în baza unui Regulament de Organizare şi Funcţionare propriu adoptat de Biroul Politic Central al Partidului Lege Educație Unitate.
  6. Structura organizatorică, drepturile şi îndatoririle Filialei Partidului Lege Educație Unitate Diaspora sunt similare filialei teritoriale judeţene a Partidului Lege Educație Unitate;

Art. 26

Membrii Partidului Partidului Lege Educație Unitate sunt grupaţi pe criterii teritoriale în:

  1. organizaţii locale comunale;
  2. organizaţii locale orăşeneşti;
  3. organizaţii locale municipale;
  4. organizaţii locale din Municipiile reședință de județ;
  5. filiale judeţene;
  6. filiale ale Sectoarelor Municipiului București;
  7. filiala Diaspora
  8. Comitetul de Coordonare al Municipiului București
  9. La nivelul Filialei de sector se constituie organizații la nivel de cartier, într-un număr care va fi decis de BPT.
  10. La nivelul organizației de cartier, se constituie organizații pe centre de votare, într-un număr care va fi decis de BP al organizației de cartier.
  11. La nivelul Orașelor, Municipiilor și Municipiilor Reședință de Județ, se constituie organizații la nivel de cartier, într-un număr care va fi decis de BPL.
  12. La nivelul organizației de cartier , se constituie organizații pe centre de votare, într-un număr care va fi decis de BP al organizației de cartier.

Art. 27

  1. Numărul de membri pentru fiecare tip de organizare teritorială se stabilește prin Regulamentul de aplicare al Statutului, aprobat de Biroul Politic Central.

Art. 28

  1. Filialele teritoriale se pot constitui conform prevederilor aplicabile din Legea partidelor politice, a prezentului Statut și a Regulamentului de aplicare al acestuia.

Art. 29

  1. La nivelul Municipiului Bucureşti funcţionează un Comitet de Coordonare.

  1. Regulamentul de organizare și funcționare a Comitetului de Coordonare este aprobat de Biroul Politic Central al partidului.
  2. Comitetul de Coordonare este format din 15 membri şi are următoarea structură:
    1. preşedinte;
    2. 2 vicepreşedinţi;
    3. 6 preşedinţi ai filialelor teritoriale de sector al Municipiului Bucureşti;
    4. 6 membri aleși
  1. Preşedintele, cei 2 vicepreședinți și cei 6 membri sunt aleși de către Conferinţa Municipiului Bucureşti.
  2. În Comitetul de Coordonare al Municipiului Bucureşti hotărârile se iau cu o majoritate de minim 8 voturi.
  3. Secretarul Coordonator al CCMB și Trezorierul CCMB sunt numiți de Președintele CCMB.
  4. La şedinţele Consiliului de Coordonare pot participa, fără drept de vot, Secretarul Coordonator și Trezorierul CCMB, primarul şi/sau viceprimarii Municipiului București, primarul şi/sau viceprimarii de sector, liderii consilierilor Generali ai Municipiului București, liderii consilierilor de sectoare, parlamentarii în exerciţiu care îşi au cabinetul parlamentar în municipiului Bucureşti;

Art. 30

Comitetul de Coordonare al Municipiului Bucureşti are următoarele atribuţii:

  1. coordonează activitatea organizaţiilor de sector atunci când se organizează acțiuni la nivelul Municipiului București;
  2. coordonează campania electorală în Municipiul Bucureşti;
  3. monitorizează activitatea politică și organizatorică a Filialelor de sector;
  4. verifică organizarea conform statutului a alegerilor interne;
  5. validează inițial rezultatele alegerilor interne pe care apoi le transmite spre validare Biroului Politic Central;
  6. verifică modul de selecție al candidaţii propuşi de filialele de sector pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti;
  7. validează lista de propuneri pentru candidaturile la funcția de Consilier General al Municipiului Bucureşti;
  8. validează propunerea de candidat la funcția de Primar al Sectorului.
  9. verifică modul de selecție al candidaţii propuşi de filialele de sector pentru Camera Deputaţilor şi Senat din circumscripţia electorală Bucureşti;
  10. aptobă candidaţii propuşi de filialele de sector pentru Camera Deputaţilor şi Senat din circumscripţia electorală Bucureşti;
  11. înaintează Biroului Politic Central candidaţii propuşi de filialele de sector pentru Camera Deputaţilor şi Senat din circumscripţia electorală Bucureşti;
  12. propune Biroului Politic Central candidaţii pentru funcţiile de conducere din administraţia publică centrală;
  13. acordă sau retrage sprijinul politic persoanelor cu funcţii de conducere din serviciile publice descentralizate şi deconcentrate ale administraţiei publice din Municipiul Bucureşti;
  14. asigură legătură permanentă între filialele de sector şi Biroul Politic Central;

Art. 31

  1. La nivel local, județean, Sectoare ale Municipiului București și național, se vor constitui Cosilii Consultative ale Partidului Lege Educație Unitate.
  2. Consiliile Consultative vor avea ca membri atât membri ai Partidului Lege Educație Unitate cât și simpatizanți sau alți cetățeni care prin calitățile profesionale și morale, pot contribui la găsirea de soluții pentru problemele din toate domeniile de activitate economică sau socială;
  3. Organizarea şi funcţionarea Consiilor Consultative se va reglemeta printr-un Regulament aprobat de către Biroul Politic Central al partidului.

CAPITOLUL V - STRUCTURA ORGANIZATORICĂ LA NIVEL LOCAL COMUNĂ, ORAŞ ŞI MUNICIPIU

Art. 32

  1. La nivel local – organizație de cartier, orășenesc, municipal și municipii reședință de județ, Partidul Lege Educație Unitate are următoarele organisme de conducere:
    1. Adunarea generală a organizației locale (AGO);
    2. Biroul Politic Local (BPL)
  2. La nivel judeţean şi al sectoarelor Municipiului Bucureşti, Partidul Lege Educație Unitate are următoarele organisme de conducere:
    1. Conferinţa Filialei Teritoriale (CFT)
    2. Delegația Teritorială (DT Judeţeană sau de Sector);
    3. Biroul Politic Teritorial (BPTJudeţean sau de Sector).
  3. La nivelul Municipiului Bucureşti Partidul Lege Educație Unitate are următoarele organisme de conducere:
    1. Conferinţa Municipală a Municipiului București (CMMB)
    2. Delegația Teritorială al Municipiului București (CTMB)
    3. Comitetul de Coordonare al Municipiului București.(CCMB)

Art. 33

    1. Adunarea generală a organizației locale (AGO) este compusă din:
    1. BPL;
    2. delegaţii organizaţiilor de cartier; acolo unde nu sunt constituite organizații de cartier, vor participa toți membrii.

Art. 34

  1. Conferinţa filialei judeţene este compusă din,
      1. Membrii BPT;
    1. Membrii DT;
    2. delegaţii organizaţiilor locale.
  1. Conferinţa filialei Sectorului Municipiului București este compusă din,
      1. Membrii BPT;
      2. Membrii DT;
      3. delegaţii organizaţiilor de cartier.
  1. Conferinţa Municipiului București este compusă din,
    1. Membrii CCMB;
    2. Membrii DTMB;
    3. delegaţii Filialelor de Sector.
  2. Norma de reprezentare se stabileşte în funcţie de numărul membrilor organizaţiilor locale, a performanțelor de organizare internă precum şi în funcţie de rezultatele obţinute la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europene, funcție de situație.

Art. 35

Conferinţa filialei teritoriale, de sector, respectiv a Municipiului Bucureşti se întruneşte anual şi ori de câte ori este nevoie, la convocarea Biroului Politic Teritorial, respectiv a Comitetului de Coordonare al Municipiului Bucureşti, sau la cererea a mai mult de jumătate din numărul organizaţiilor locale, respectiv a mai mult de jumătate din filialele de sector, ori la decizia Biroului Politic Central.

Art. 36

  1. Conferinţa filialei teritoriale are următoarele atribuţii de conducere:
    1. hotărăşte măsurile de realizare a Programului şi a strategiei partidului la nivel teritorial;
    2. aprobă şi susţine elaborarea şi participarea conducerii locale la proiectele şi programele de dezvoltare regională şi locală;
    3. coordonează şi definitivează modalităţile de integrare a specialiştilor locali în proiectele şi programele aflate în lucru la nivel naţional;
    4. alege preşedintele filialei teritoriale;
    5. alege prin vot, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi, vicepreşedinţii, membrii Biroului Politic Teritorial şi supleanţi ai membrilor Biroului Politic Teritorial;
    6. dezbate raportul Comisiei de Cenzori şi acordă descărcare pentru execuţia bugetară;
    7. analizează activitatea organelor de conducere pe care le-au ales şi a reprezentanţilor numiţi sau aleşi în administraţia publică locală şi dispune măsurile necesare pentru o mai bună reprezentare politică;
    8. evaluează activitatea reprezentanţilor săi în Parlament şi în administrația publică centrală.
  2. Conferinţa Municipiului Bucureşti are următoarele atribuţii:
    1. alege preşedintele, vicepreşedinţii și membrii CCMB;
    2. hotărăşte măsurile de realizare a Programului şi a strategiei partidului la nivelul Municipiului Bucureşti;
    3. aprobă şi susţine elaborarea şi participarea conducerii locale la proiectele şi programele de dezvoltare pentru Municipiul Bucureşti;
    4. analizează activitatea organelor de conducere pe care le-a ales şi a reprezentanţilor numiţi sau aleşi în administraţia locală şi centrală și dispune măsurile necesare pentru o mai bună reprezentare politică;
    5. analizează activitatea reprezentanţilor în Parlament.

Art. 37

  1. Delegația Teritorială Județeană (DT) este compusă din:
    1. membrii Biroului Politic Teritorial;
    2. secretarul coordonator şi trezorierul filialei;
    3. preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul coordonator ai organizaţiei municipiului reşedinţă de judeţ;
    4. preşedinţii organizaţiilor locale (comunale, orăşeneşti şi municipale) subordonate;
    5. consilierii judeţeni, respectiv de sector ai Municipiului Bucureşti;
    6. consilierii generali ai Municipiului București, care sunt membri ai filialei de sector;
    7. liderii consilierilor locali din UAT-urile în care LEU are consilieri;
    8. parlamentarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Comisiilor Judeţene, primarii şi viceprimarii, membri ai LEU;
    9. preşedintele și vicepreședinții Consiliului Consultativ Județean.
    10. membri ai Comitetului Național care sunt şi membri ai Filialei Teritoriale.
  2. Delegația Teritorială a Municipiului București este compusă din:
    1. membrii Comitetului de Coordonare al Municipiului București;
    2. Primarul General și Viceprimarul General al Capitalei;
    3. parlamentari;
    4. primarii și viceprimarii de sectoare;
    5. consilierii generali;
    6. consilierii locali de sectoare;
    7. parlamentarii aleși în circumscripția Municipiului București;
    8. 10 membri ai fiecărui Birou Politic Teritorial de sector desemnați de către fiecare organizație de sector.
  3. Atribuțiile Delegației Teritoriale București sunt prevăzute în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Comitetului de Coordonare al Municipiului București, aprobat de către Biroul Politic Central.

Art. 38

Delegația Teritorială se întruneşte o dată pe trimestru şi ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui filialei teritoriale, fie pe baza hotărârii Biroului Politic Teritorial, fie la cererea majorităţii simple a numărului membrilor săi.

Art. 39

Delegația Teritorială are următoarele atribuţii:

  1. analizează activitatea organelor de conducere locale alese, a parlamentarilor şi a reprezentanţilor numiţi sau aleşi în administraţia publică locală și centrală;
  2. îndeplineşte hotărârile conducerii centrale a partidului şi asigură punerea în aplicare a măsurilor pentru realizarea Programului şi a strategiei partidului;
  3. stabileşte priorităţile de dezvoltare locală, proiectele şi programele, precum şi modalităţile de implicare a structurilor şi a organelor locale în realizarea lor efectivă;
  4. evaluează dezvoltarea structurilor din teritoriu în ce priveşte numărul de membri, activitatea reprezentanţilor locali, dotarea logistică şi materială precum şi asigurarea mijloacelor financiare necesare unei bune funcţionări şi reprezentări;
  5. validează listele de candidaţi pentru consilieri judeţeni, respectiv pentru consilierii de sector ai Municipiului Bucureşti, propuse de către Biroul Politic Teritorial;
  6. validează lista de candidaţi pentru primari aprobată de Adunarea Generală şi definitivată de Biroul Politic Teritorial, cu excepţia municipiilor reşedinţă de judeţ;
  7. hotărăşte cu privire la sancţiunile propuse de către Biroul Politic Teritorial;
  8. aprobă delegaţii la Convenția Națională la propunerea Biroului Politic Teritorial;
  9. aprobă şi transmite spre validare Biroului Politic Central candidaţii pentru alegerile parlamentare, în cazul filialelor teritoriale care au obţinut la ultimele alegeri rezultate electorale peste media naţională a partidului, la votul pentru lista de consilieri judeţeni şi la votul pentru Parlamentul European;

  1. aprobă şi propune Biroului Politic Central candidaţii pentru alegerile parlamentare, în cazul filialelor teritoriale care au obţinut la ultimele alegeri rezultate electorale sub media naţională a partidului, la votul pentru lista de consilieri judeţeni si la votul pentru Parlamentul European;
  2. în situaţii deosebite, când organismele de conducere la nivelul municipiului reședință de județ activează ineficient sau în afara prevederilor Statutului sau a strategiei partidului,  poate hotărî dizolvarea Biroului Politic Local al municipiului reședință de județ sau demiterea preşedintelui acestuia, la propunerea BPT
  3. alege prin vot, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi 5 arbitri ai Consiliului Teritorial de Arbitraj (CTA), la propunerea președintelui filialei. Președintele Consiliului Teritorial de Arbitraj este ales de cei 5 arbitri prin vot secret.
  4. alege prin vot, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi, 3 membri ai Comisiei Teritoriale de Cenzori (CTC), la propunerea președintelui filialei. Președintele Comisiei Teritoriale de Cenzori este ales de cei 3 membri prin vot secret.

Art. 40

  1. Biroul Politic Teritorial(BPT) este organismul de conducere executiv la nivel judeţean sau de sector al Municipiului Bucureşti şi este format dintr-un număr impar de membri, cu următoare structură:
    1. preşedinte;
    2. vicepreşedinţi;
    3. supleanți
  2. Biroul Politic Teritorial asigură conducerea curentă a filialei, se întruneşte săptămânal sau de ori de câte ori este nevoie la convocarea preşedintelui sau la cererea majorităţii simple a numărului membrilor săi.
  3. În absenţa preşedintelui, şedinţele vor fi conduse de către unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de acesta.
  4. La şedinţe participă, cu drept de vot, parlamentarii aleși în circumscripția electorală județeană sau a Municipiului București, preşedintele și/sau vicepreședintele/vicepreședinții Consiliului Judeţean, primarul municipiului reşedinţă de judeţ sau primarul și/sau viceprimarul/viceprimarii de sector al Municipiului Bucureşti sau Municipiu București – dacă sunt membru ai Filialei de sector;
  5. La şedinţe participă fără drept de vot, secretarul coordonator, trezorierul,
  6. La şedinţe pot participa la invitaţia preşedintelui și alți membri, fără a avea drept de vot.

Art. 41

  1. Biroul Politic Teritorialare următoarele atribuţii:
    1. aplică linia politică de acţiune stabilită de forurile de conducere superioare ale partidului;
    2. coordonează, planifică şi monitorizează activitatea filialei, precum şi a organizaţiilor locale între şedinţele Delegației Teritoriale;
    3. propune Delegației Teritoriale lista delegaţilor pentru participarea la Convenția Națională;
    4. hotărăşte convocarea Adunărilor Generale când e cazul;
    5. stabileşte strategia campaniilor electorale la nivel judeţean, organizează campaniile electorale şi răspunde în faţa Delegației Teritoriale de îndeplinirea obiectivelor electorale;
    6. convoacă Conferinţa filialei teritoriale şi stabileşte norma de reprezentare la aceasta;
    7. urmăreşte încasarea cotizaţiilor de la organizaţiile locale;
    8. validează propunerea preşedintelui filialei de numire sau revocare a membrilor partidului în funcţiile de la nivel judeţean, respectiv de sector al Municipiului Bucureşti;
    9. întocmeşte listele cu propunerile de candidaţi pentru funcţiile din administraţia publică centrală şi le înaintează spre validare Biroului Politic Central;
    10. validează propunerile de dobândire a calității de membru înaintate de organizațiile locale;
    11. conduce campania electorală potrivit strategiei electorale aprobate de Delegația Teritorială;
    12. aprobă propunerile de cooptare de membri în Birourile Politice Locale în cazul unor regrupări ale forţelor politice la nivel local;
    13. propune Delegației Teritoriale cooptarea de membri în Biroul Politic Teritorial în cazul unor regrupări ale forţelor politice la nivel teritorial;
    14. propune excluderea în condiţiile prevăzute la art. 22 alin.b) din Statut;
    15. organizează cercuri de studii, biblioteci, conferinţe, întruniri şi alte asemenea activităţi.
    16. în situaţii deosebite, când organismele de conducere la nivel local, cu excepția municipiului reședință de județ, activează ineficient sau în afara prevederilor Statutului sau a strategiei partidului, poate hotărî dizolvarea Biroului Politic Local sau demiterea Preşedintelui acestuia.
  2. Pe lângă atribuţiile enumerate la alin. (1) al acestui articol, Biroul Politic Teritorial are următoarele atribuţii:
    1. numeşte Birouri Locale Interimare sau, în cazul organizaţiilor în curs de constituire, nuclee de conducere;
    2. propune Biroului Politic Central candidații pentru funcția de președinte al Consiliului Județean;
    3. validează sau invalidează rezultatele alegerilor în organizaţiile locale, cu excepţia organizaţiilor de cartier;
    4. ordonează şi definitivează lista candidaţilor pentru Consiliul Judeţean şi pentru primari pe care o propune spre validare Comisiei Teritoriale;
    5. stabileşte propunerile de candidaţi pentru alegerile parlamentare, pe care le înaintează Comisiei Teritoriale;
    6. împuterniceşte organizaţiile locale pentru a-şi ţine evidenţa financiar–contabilă proprie;
    7. aprobă BVC al filialei partidului;
    8. aprobă Raportul Comisiei Teritoriale de Cenzori pentru exercițiul financiar expirat;
    9. aprobă descărcarea de gestiune a exercițiului financiar expirat;
    10. centralizează evidența membrilor de partid la nivelul organizației județene/de sector;
    11. înregistrează datele membrilor de partid în aplicația națională care ține evidența membrilor și a activității acetora.
  3. Pe lângă atribuţiile enumerate la alin. (1) al acestui articol, Biroul Politic de Sector are următoarele atribuţii:
    1. selectează lista de candidaţi pentru consilieri de sector;
    2. selectează și propune Comitetului de Coordonare al Municipiului București lista de candidaţi pentru consilieri generali ai municipiului Bucureşti;
    3. selectează şi propune Comitetuluide Coordonare al Municipiului Bucureşti candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat în circumscripţia electorală Bucureşti.

Art. 42

  1. Preşedintelefilialei teritoriale reprezintă partidul în relaţiile oficiale din zona lui de activitate.
  2. Preşedintele filialei teritoriale este de drept şi preşedintele Biroului Politic Teritorial şi are următoarele atribuţii specifice:
    1. prezidează şedinţele organizaţiilor la care participă, informând pe membrii acestora cu privire la activitatea pe care o desfăşoară;
    2. supune aprobării organismelor de conducere teritoriale măsurile pentru aplicarea hotărârilor conducerii centrale a partidului;
    3. propune Biroului Politic Teritorial numirea sau revocarea membrilor partidului în funcţiile de la nivel judeţean, respectiv de sector al municipiului Bucureşti;
    4. propune cooptarea de membri supleanţi în organismele de conducere teritoriale pe locurile devenite vacante, până la organizarea de noi alegeri;
    5. participă, în mod obligatoriu, la şedinţele Biroului Politic Central şi ale Comisiei aționale şi răspunde la toate convocările conducerii centrale;
    6. informează periodic Biroul Politic Central și Biroul Politic Național, cu datele solicitate de către acesta, şi organismele de conducere teritoriale cu privire la activitatea filialei şi la evenimentele importante din zona sa de activitate;
    7. stabileşte schema organizatorică a aparatului de lucru al filialei partidului la nivel judeţean, respectiv de sector al Municipiului Bucureşti şi angajează personalul necesar acestui aparat;
    8. numeşte şi revocă secretarul coordonator şi trezorierul filialei şi răspunde direct de modul în care aceştia îşi îndeplinesc atribuţiile. Secretarul Coordonator și Trezorierul pot fi și membri ai BPT.
    9. răspunde de asigurarea încasării cotizaţiilor, de respectarea termenelor de rezolvare a cererilor de înscriere în LEU, de înregistrare a datelor membrilor în aplicația națională şi de achitarea obligaţiilor financiare ale filialei la nivel teritorial şi naţional.
    10. răspunde de gestiunea bunurilor mobile şi imobile precum și de fondurilor partidului;
    11. stabileşte şi negociază reprezentarea partidului în instituţiile şi organismele care funcţionează la nivel judeţean sau de sector al Municipiului Bucureşti;
    12. conduce negocierile politice purtate la nivel teritorial împreună cu echipe pe care le formează dintre membrii Biroului Politic Teritorial.

CAPITOLUL VII - ORGANIZAREA LA NIVEL NAŢIONAL

Art. 43

La nivel naţional, Partidul Lege Educație Unitate are următoarele organisme de conducere:

  1. Convenția Națională (Adunarea Generală a delegaţilor membrilor partidului);
  2. Consiliul Național (C.N);
  3. Biroul Politic Național (BPN);
  4. Biroul Politic Central (BPC);
  5. Preşedintele;

Art. 44

Convenția Națională este forul suprem de conducere şi decizie al Partidului Lege Educație Unitate la nivel naţional, şi se compune din:

  1. membrii Consiliului Național.
  2. delegaţii filialelor teritoriale;

Art. 45

  1. Convenția Națională Ordinară se întruneşte o dată la patru ani.
  2. Convenția Națională Extraordinară se întruneşte ori de câte ori este nevoie în condiţiile prevăzute de prezentul Statut.

Art. 46

  1. Convocarea Convenției Naționale (Adunarea Generală a delegaţilor membrilor partidului) se face de către Consiliul Național, la cererea Biroului Politic Național sau la cererea a mai mult de jumătate dintre Consiliile Teritoriale.
  2. Delegația Națională stabileşte data, locul, ordinea de zi, precum şi numărul şi norma de reprezentare a delegaţilor membrilor filialelor teritoriale.
  3. Pentru Convenția Națională Ordinară , convocarea se face cu cel puţin 60 de zile, iar pentru Convenția Națională Extraordinară , cu cel puţin 30 de zile înainte de data fixată pentru ţinerea Convenției Naționale.
  4. Norma de reprezentare se stabileşte procentual, în funcţie de numărul membrilor filialelor teritoriale, potrivit prevederilor Legii partidelor politice, precum şi funcţie de caz, de activitatea organizator-politică sau rezultatele obţinute la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale şi europene.

Art. 47

Convenția Națională (Adunarea Generala a delegaţilor membrilor partidului) este legal constituit dacă sunt prezenţi mai mult de jumătate plus unul din numărul delegaţilor.

Art. 48

  1. Lucrările Convenției Naționale sunt deschise de către Preşedintele Partidului Lege Educație Unitate, care prezintă ordinea de zi spre aprobare.
  2. Documentele prezentate Convenției Naționale sunt supuse dezbaterii şi aprobării prin vot.
  3. În cazul în care Convenția Națională este convocată şi pentru alegeri, Președintele și Biroul Politic Central îşi depun mandatul, iar până la alegerea noului Preşedinte și a Biroului PoliticCentral, lucrările Convenției Naționale vor fi conduse în continuare de către un prezidiu format din trei membri şi doi secretari aleşi de către delegaţii la Convenția Națională.
  4. După alegerea Preşedintelui, acesta va prelua conducerea lucrărilor Convenției Naționale, asistat de membrii prezidiului şi de secretari.

Art. 49

  1. Secretarii vor întocmi procese-verbale ale dezbaterilor şi hotărârilor, care devin documentele oficiale ale Convenției Naționale.
  2. Procesele-verbale şi hotărârile Convenției Naționale vor fi semnate de către secretariatul tehnic.

Art. 50

  1. Convenția Națională partidului (Adunarea Generala a delegaţilor membrilor partidului) are următoarele atribuţii:
    1. alege Președintele partidului Lege Educație Unitate;
    2. alege uninominal membrii titulari ai Biroului Politic Central
    3. adoptă strategia şi Programul politic ale partidului și Rezoluțiile prezentate de Preşedintele ales;
    4. hotărăşte asupra raportului Biroului Politic Central, prezentat de către Preşedintele partidului;
    5. hotărăşte asupra raportului prezentat de preşedintele Comisiei Centrale de Cenzori şi asupra raportului prezentat de preşedintele Comisiei de Etică și Arbitraj;

Art. 51

  1. Delegația Națională exercită conducerea partidului dintre Convențiile Naționale şi este compusă din:
    1. Preşedintele partidului;
    2. membri Biroului Politic Central;
    3. membri Biroului Politic Național;
    4. secretarii de stat si funcțiile asimilate acestora;
    5. subsecretarii de stat si funcțiile asimilate acestora;
    6. preşedinţii şi vicepreşedinţii Comisiilor Judeţene, membri ai Partidului Lege Educație Unitate;
    7. primarii şi viceprimarii municipiilor reşedinţă de judeţ, de sectoare şi primarul şi viceprimarul general al municipiului Bucureşti, membri ai Partidului Lege Educație Unitate;
    8. primarii de municipii și primarii de oraș;
    9. secretarii generali adjuncţi;
    10. secretarii executivi;
    11. secretarul pentru relaţiile internaţionale;
  2. La ședințele Delegației Naționale participă cu statut de invitat permanent președintele CEA și președintele CCC precum și cel al Consiliului Consultativ.

Art. 52

Delegația Națională se întruneşte semestrial sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea Preşedintelui Partidului Lege Educație Unitate, sau a Biroului Politic Central, sau a Biroului Politic Național sau a majorităţii simple a numărului membrilor acestuia.

Art. 53

Delegația Națională are următoarele atribuţii:

    1. adoptă măsurile ce se impun pentru îndeplinirea hotărârilor Convenției Naționale și respectarea prevederilor Statutului Partidului Lege Educație Unitate și a regulamentelor de aplicare ale acestuia;
    2. adoptă şi aplică Programul de guvernare, precum şi programele şi politicile sectoriale ale partidului, în funcţie de evoluţia social-politică a ţării;
    3. aprobă reorganizarea, fuziunile şi alianţele cu partide politice, precum şi orice alte înţelegeri politice negociate şi propuse de Biroul Politic Central;
    4. alege și revocă 11 arbitri ai Comisiei de Arbitraj precum și cinci arbitri supleanți la propunerea Biroului Politic Central;
    5. alege și revocă 5 membri ai Comisiei de Cenzori și 3 membri supleanți, la propunerea Biroului Politic Central;
    6. analizează activitatea parlamentarilor, a parlamentarilor europeni şi a demnitarilor partidului în funcţiile publice din administraţia centrală şi dispune măsurile ce se impun;
    7. desemnează candidatul Partidului Lege Educație Unitate la funcţia de Preşedinte al României;
    8. stabileşte candidatul partidului la funcţia de prim-ministru, la propunerea Biroului Politic Central;
    9. stabileşte candidatul la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi pe cel la funcţia de preşedinte al Senatului, la propunerea Biroului Politic Central;
    10. poate solicita rapoarte de activitate de la persoanele numite de partid în Guvern şi în administraţia publică centrală;
    11. analizează şi aprobă rapoartele de activitate ale Biroului Politic Central, ale grupurilor parlamentare şi ale parlamentarilor europeni;
    12. convoacă şi stabileşte data, locul, numărul şi norma de reprezentare pentru delegaţiile la Convenția Națională şi aprobă ordinea de zi a acestuia la propunerea BPC;
    13. aplică sau propune sancţiuni faţă de membrii partidului în conformitate cu prevederile Statutului;

Art. 54

Biroul Politic Național este forul de dezbatere şi decizie al Partidului Lege Educație Unitate între şedinţele Consiliului Național şi este compus din:

  1. Biroul Politic Central;
  2. Preşedinţii Filialelor Teritoriale care nu sunt membrii ai Biroului Politic Central;
  3. Secretarul General al LEU
  4. Trezorierul LEU;
  5. parlamentarii europeni care nu sunt membrii ai Biroului Politic Central;
  6. parlamentarii LEU care nu sunt membri ai Biroului Politic Central;
  7. preşedintele Comitetului de Coordonare al Municipiului Bucureşti,

Art. 55

  1. Biroul Politic Național se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, înaintea şedinţei Delegației Naționale, la convocarea Preşedintelui sau a mai mult de jumătate din membrii săi.
  2. La şedinţele Biroului Politic Central participă numai membrii săi titulari, care nu pot fi înlocuiţi.
  3. Preşedintele poate invita alte persoane să participe la dezbateri.

Art. 56

Biroul Politic Național are următoarele atribuţii:

  1. aprobă ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Național la propunerea Biroului Politic Central;
  1. analizează, coordonează şi sprijină activitatea filialelor şi dispune măsurile ce se impun;
  2. rezolvă problemele organizatorice curente;
  3. coordonează modul de pregătire şi desfăşurare a campaniilor electorale, la propunerea Biroului Politic Central;
  4. stabileşte coordonatorii campaniilor electorale la nivel naţional;
  5. aprobă data desfăşurării Conferinţelor filialelor teritoriale;
  6. validează sau invalidează votul la alegerile organismelor de conducere la nivel teritorial;
  7. în situaţii cu totul deosebite, hotărăşte dizolvarea unui Birou Politic Teritorial sau demiterea Preşedintelui acestuia când organismele de conducere alese la nivel teritorial activează ineficient sau în afara prevederilor Statutului ori a strategiei partidului şi desemnează un Birou Politic Teritorial Interimar, la propunerea Biroului Politic Central;
  8. validează candidaţii pentru alegerile parlamentare, desemnaţi de Comisiile Teritoriale ale filialelor care au obţinut la ultimele alegeri rezultate electorale sub media naţională a partidului, la votul pentru lista de consilieri judeţeni şi la votul pentru Parlamentul European atunci când este cazul;
  9. ia act de propunerile de candidaţii pentru alegerile parlamentare, desemnaţi de Comisiile Teritoriale ale filialelor care au obţinut la ultimele alegeri rezultate electorale peste media naţională a partidului, la votul pentru lista de consilieri judeţeni, la votul pentru Parlamentul European şi la votul pentru Preşedinţia României;
  10. validează propunerea Biroului Politic Central privind listele candidaţilor pentru alegerile europene;
  11. evaluează activitatea grupurilor parlamentare şi ale parlamentarilor europeni;
  12. validează, la propunerea Biroului Politic Central, grila de criterii pentru selecţionarea candidaţilor pentru orice funcţie, a cărei aplicare este obligatorie pentru Delegaţia Permanentă Teritorială;
  13. desemnează candidaţii pentru funcţiile din Guvern şi din administraţia publică centrală sau retrage sprijinul titularilor funcţiilor din Guvern şi din administraţia publică centrală, la propunerea BPEx;
  14. soluționează contestațiile formulate împotriva hotărârilor pronunțate de Birourile Politice Teritoriale ale organizațiilor județene, de sector, sau a CCMB.
  15. aprobă BVC și bilanțul contabil al partidului;
  16. aprobă raportul Comisiei Centrale de Cenzori pentru exercițiul financiar expirat; aprobă descărcarea de gestiune al exercițiului financiar expirat;

Art. 57

  1. Biroul Politic Central asigură conducerea partidului între şedinţele Biroului Politic Național şi ale Comisiei Nașionale şi se întruneşte săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea Preşedintelui;
  2. Biroul Politic Executiv este alcătuit din Preşedinte, vicepreşedinţi, membri și supleanți;
  3. La şedinţele Biroului Politic Central participă, cu statut de invitat permanent, Secretarul General al PLEU, trezorierul PLEU, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, liderii grupurilor parlamentare, Prim-ministrul și miniștrii.

Art. 58

Biroul Politic Central are următoarele atribuţii:

  1. adoptă şi urmăreşte punerea în aplicare a măsurilor de îndeplinire a hotărârilor organismelor de conducere ale partidului la nivel naţional;
  2. coordonează şi evaluează modul în care toate filialele teritoriale îndeplinesc obiectivele ce decurg din strategia şi programele politice ale PLEU;
  3. coordonează activitatea grupurilor parlamentare şi ale parlamentarilor europeni;
  4. elaborează şi propune Comisiei Naționale strategia politică a partidului;
  5. negociază înţelegeri politice în limita mandatului aprobat de Comisia Națională;
  6. propune Comisiei Naționale candidatul partidului la funcţia de Prim ministru;
  7. propune Biroului Politic Național candidaţii pentru funcţiile din Guvern şi administraţia publică centrală;
  8. concepe şi propune Biroului Politic Central modul de pregătire şi desfăşurare a campaniilor electorale;
  9. stabilește domeniile de activitate pe care le coordonează vicepreședinții, în baza propunerilor Președintelui Partidului Lege Educație Unitate;
  10. propune Biroului Politic Național candidaţii pentru alegerile parlamentare pentru filialele care au obţinut la ultimele alegeri locale generale rezultate electorale sub media naţională a Partidului Lege Educație Unitate la votul pentru Consiliile Judeţene şi pentru Parlamentul European, atunci când este cazul;
  11. propune Biroului Politic Național candidaţii pentru alegerile europene;
  12. în situaţii cu totul deosebite propune Biroului Politic Central dizolvarea unui Birou Politic Teritorial sau demiterea Preşedintelui acestuia şi propune desemnarea unui Birou Politic Teritorial Interimar, respectiv Președinte interimar;
  13. desemnează conduceri interimare la nivelul filialelor teritoriale și de sector, cu structura prevăzută la art. 40, până la organizarea alegerilor interne în organizația respectivă, la propunerea Președintelui Partidului Lege Educație Unitate;
  14. convoacă Delegația Națională şi propune Biroului Politic Național ordinea de zi a acesteia;
  15. raportează Consiliului Național activitatea desfăşurată şi rezultatele ei;
  16. aprobă și revocă, la propunerea Preşedintelui, Secretarul General al Partidului Lege Educație Unitate;
  17. aprobă și revocă, la propunerea Preşedintelui, trezorierul Partidului Lege Educație Unitate și purtătorul de cuvânt al partidului;
  18. aplică şi propune sancţiuni membrilor partidului în conformitate cu prevederile Statutului;
  19. acordă, în situații cu totul deosebite, derogări de vechime pentru candidații de primari de municipiu și președinții de Consilii Județene;

Art. 59

Preşedintele Partidului Lege Educație Unitate este garantul înfăptuirii Programului politic, al respectării şi aplicării Statutului şi al păstrării identităţii, unităţii şi prestigiului partidului.

Art. 60

  1. Preşedintele partidului exercită conducerea şi coordonează activitatea organismelor la nivel naţional, având următoarele atribuţii:
    1. reprezintă partidul în relaţiile oficiale, in relațiile cu autoritățile publice și terții;
    2. face declaraţii în numele partidului;
    3. convoacă şi prezidează şedinţele Biroului Politic Central şi ale Biroului Politic Național, precum și orice alte organisme de conducere ale partidului la care ia parte;
    4. conduce negocierile politice purtate în numele Partidului Lege Educație Unitate;
    5. sesizează Delegația Națională cu privire la luarea unor măsuri disciplinare;
    6. propune BPC numirea sau revocarea Secretarului General a Trezorierului partidului și Secretarul pentru relații internaționale. Secretarul General al LEU și Trezorierul LEU pot fi și membri ai BPC;
    7. numeşte și revocă la propunerea Secretarului General al Partidului Lege Educație Unitate secretarii generali adjuncți;
    8. propune BPC numirea și revocarea secretarilor executivi regionali;
    9. numeşte componenţa Comisiei Permanente pentru Statut şi Regulamente;
    10. poate să-şi aleagă consilieri politici;
    11. poate invita la şedinţele Biroului Politic Central anumite persoane să participe la dezbateri, cu aprobarea membrilor Biroului Politic Central;
    12. poate delega din competenţe către vicepreședinți sau membri ai BPC sau către Secretarul General;
    13. stabileşte responsabilităţile pe domenii ale vicepreşedinţilor şi membrilor Biroului Politic Central.
    14. validează cererile de înscriere în Partidul Lege Educație Unitate sau de atribuire a calității de membru în cazurile deosebite prevăzute de statut.
    15. în exercitarea atribuțiilor sale, Președintele partidului emite decizii.
  2. În situaţia în care Preşedintele este în imposibilitatea de a-şi exercita din motive obiective și temporare funcţia, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către un vicepreședinte desemnat de Președinte. În cazul vacantării funcţiei de Preşedinte, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către un vicepreședinte ales de către membrii Biroului Politic Central.

Art. 61

Membrii Biroului Politic Central îndeplinesc responsabilităţi pe domenii, stabilite de Preşedintele partidului.

Art. 62

  1. Secretarul General răspunde de:
  1.  
    1. sistemul informaţional de la nivelul partidului, respectiv aplicația ce asigură evidența membrilor și monitorizează activitatea acestora;
    2. asigură comunicarea dintre organismele de conducere la nivel central şi filialele teritoriale;
    3. asigură gestionarea surselor de finanţare şi gestiunea patrimoniului mobil şi imobil al partidului;
    4. este ordonatorul principal de credite.
    5. coordonează activitatea executivă a organizațiilor județene;
    6. coordonează activitatea de resurse umane.

Art. 63

  1. În activitatea sa, Secretarul General este ajutat de secretari generali adjuncţi, secretari executivi regionali şi de secretarul pentru relaţiile internaționale.
  2. Responsabilitățile Secretarului General al LEU la nivel de detaliu, numărul şi atribuţiile secretarilor generali adjuncţi şi ale secretarilor executivi regionali precum şi atribuţiile secretarului pentru relaţiile internaţionale, se stabilesc printr-un Regulament de Organizare şi Funcţionare al Secretariatului General, aprobat de către BPC.

Art. 64

  1. Secretarul General participă de drept la şedinţele Biroului Politic Central, având drept de vot consultativ;
  2. Secretarul General ţine evidenţa, comunică şi urmăreşte îndeplinirea hotărârilor deciziilor Comisiei Naționale, Biroului Politic Central, Biroului Politic Național și ale Președintelui partidului;

CAPITOLUL VIII - ALTE STRUCTURI LA NIVEL NAŢIONAL

Art. 65

Prin Regulamente de Organizare şi Funcţionare se constituie la nivel naţional următoarele structuri:

  1. Comisia de Etică şi Arbitraj – CEA;

  2. Comisia Centrală de Cenzori – CCC;

  3. Comisia de Statut și regulamente;

  4. Consiliul Consultativ;

  5. Grupul Parlamentar;

Art. 66

  1. Comisia de Etică şi Arbitraj este instanţa supremă a partidului având atribuţii privind:

    1. respectarea prevederilor Statutului şi a Codului Etic al Partidului Lege Educație Unitate;

    2. soluţionarea contestaţiilor privind sancţiunile disciplinare;

    3. soluţionarea contestaţiilor privind învestirea candidaţilor, alegerile interne, alegerea delegaţilor la Conferinţe sau la Convenția Națională;

    4. coordonarea activităţilor Comisiilor Teritoriale de Etică și Arbitraj.

  2. Pot fi alese în Comisia de Etică şi Arbitraj, pe o durată de cel mult 4 ani, persoane care nu fac parte din nicio altă structură de conducere a partidului.

  3. Activitatea Comisiei de Etică şi Arbitraj se desfăşoară pe baza Regulamentului aprobat de BPC al partidului, care trebuie să asigure părţilor dreptul la opinie şi dreptul de a se apăra, precum şi proceduri echitabile de decizie.

4. Deciziile Comisiei de Etică şi Arbitraj, precum şi deciziile Comisiilor de Etică şi Arbitraj Teritoriale rămase definitive sunt obligatorii pentru toţi membrii Partidului Lege Educație Unitate, precum şi pentru toate organismele de conducere ale partidului. Aceste decizii se pun în executare de către organismele de conducere alese ale Partidului Lege Educație Unitate

Art. 67

Comisia Centrală de Cenzori are atribuţii de verificare a gestiunii partidului şi lucrează pe baza unui Regulament aprobat de Biroul Politic Central al partidului.

Art. 68

Regulamentele de Organizare şi Funcţionare ale structurilor partidului se elaborează ca proiecte de către Comisia de Statut și Regulamente şi se înaintează spre aprobare Biroului Politic Central al partidului, prin intermediul Secretariatului General. După aprobare, regulamentele devin parte integrantă din prezentul Statut.

Art. 69

  1. Grupul Parlamentar al Partidului Lege Educație Unitate este format din toţi deputaţii şi senatorii membri ai partidului.

  2. Rolul acestuia constă în promovarea programelor și proiectelor politice ale partidului în Parlament.

  3. Membrii Grupului Parlamentar nu pot exprima în dezbaterile parlamentare poziţii divergente liniei politice a partidului.

  4. Conducerea Grupului este asigurată, alternativ, de la o sesiune parlamentară la alta de liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi din Senat.

  5. Grupul Parlamentar se organizează şi îşi desfăşoară activitatea, în baza unui Regulament aprobat de Biroul Politic Central al partidului.

CAPITOLUL IX - PROCEDURA ALEGERILOR ÎN PARTID

Art. 70

Şedinţele organismelor de conducere ale partidului la nivel naţional şi al filialelor teritoriale, convocate cu respectarea termenelor minime de convocare, sunt constituite statutar dacă la ele participă majoritatea simplă a numărului membrilor ce le compun.

Art. 71

  1. Adunările Generale ale membrilor organizaţiilor, pe zonă, comunale, orăşeneşti şi municipale sunt constituite statutar dacă la ele participă majoritatea simplă a numărului total al membrilor aflaţi în evidenţă la prima convocare, şi cu orice prezenţă la cea de a doua convocare.
  2. La aceste Adunări Generale au drept de vot doar acei membri care au o vechime de cel puţin trei luni în partid şi cu cotizaţiile achitate la zi, inclusiv pe luna anterioară celei în care se desfăşoară Adunarea Generală de alegeri.
  3. Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), la Adunările Generale de constituire a unor organizaţii teritoriale noi au drept de vot toţi membrii acelei organizaţii care participă la Adunarea Generală.
  4. Data limită pentru comunicarea numărului de membri se stabileşte de Biroul Politic Teritorial.

Art. 72

  1. Vechimea minimă necesară pentru a candida într-o structură de conducere a partidului este:
    1. de trei luni la nivel local;
    2. de șase luni la nivel judeţean;
    3. de un an la nivel naţional.
  2. Vechimea minimă necesară pentru a candida la alegerile parlamentare sau europene este de doi ani.
  3. Biroul Politic Executiv poate acorda derogări de vechime prevăzute la alin. (1) lit. b) și c) și alin. (2), iar Biroul Politic Teritorial structurilor de conducere prevăzute la alin.(1) lit. a);
  4. Prevederile prezentului articol intră în vigoare începând cu anul 2025.
  5. Pentru alegerile din anul 2024, Biroul Politic Central și Birourile Politice Teritoriale pot acorda derogări de trei sferturi din vechimea minimă necesară pentru candidaturile la nivel local, județean, național.
  6. Condițiile necesare pentru a putea candida la alegerile pentru o structură de conducere a partidului sau pentru candidaturile la nivel local, județean, național european vor fi prevăzute în Regulamentul de aplicare al Statutului

Art. 73

  1. Candidaturile se depun până cel mai târziu cu 72 de ore înainte de ora de convocare a Adunării Generale, Conferinţei Teritoriale sau Convenției Naționale, la secretariatul organismului aferent, sub semnătură de primire.

Art. 74

  1. În cadrul organismelor de conducere ale partidului, votul se exprimă deschis sau secret, în conformitate cu prevederile Statutului şi ale Legii partidelor politice.
  2. Votul deschis poate fi vot nominal sau prin ridicare de mână.
  3. În cadrul organismelor de conducere, în caz de egalitate de vot, votul preşedintelui acelui organism este decisiv.

Art. 75

  1. În cazul alegerii membrilor tuturor organismelor de conducere, a delegaţilor la forurile superioare sau când se iau hotărâri cu privire la persoane, votul este obligatoriu secret.
  2. În cazul votului pentru membrii Biroului Politic Central, condiţia pentru ca un buletin de vot să fie valid, este că pe acel buletin de vot să fie votate între 1 și numărul maxim de persoane ce pot fi alese .
  3. În ordinea descrescătoare a numărului de voturi obținute, primii aleși devin vicepreședinți ai Partidului Lege Educație Unitate. Numărul acestora se stabilește prin Regulamentul de aplicare al Statutului.

Art. 76

Hotărârile în cadrul organismelor de conducere se adoptă în prezenţa a cel puţin jumătate din membrii organismului respectiv, cu majoritatea simplă a numărului voturilor celor prezenţi la şedinţă, cu excepţia cazurilor în care Statutul prevede altfel.

Art. 77

Membrii organismelor de conducere ale Partidului Lege Educație Unitate, la toate nivelurile, se aleg pentru o perioadă de 4 ani.

Art. 78

  1. Rezultatul alegerilor pentru organismele de conducere de la nivel de cartier se validează de către Birourile Permanente Locale.
  2. Rezultatul alegerilor pentru organismele de conducere la nivel local se validează de către Birourile Politice Teritoriale;
  3. Rezultatul alegerilor pentru organismele de conducere ale filialelor teritoriale se validează de către Biroul Politic Central.
  4. În cazul în care rezultatul alegerilor prevăzute la alin. (1), (2) sau (3) nu este validat, se procedează la noi alegeri.
  5. Preluarea conducerii organizaţiilor locale sau a filialelor teritoriale de către organismele nou alese, se face după termenul statutar şi regulamentar prevăzut pentru depunerea contestaţiilor şi validarea alegerilor de către organismele ierarhic superioare abilitate a lua această decizie.

Art.79

  1. Pentru locurile devenite vacante în organismele de conducere, sunt cooptaţi supleanţii, în ordinea descrescătoare a voturilor obţinute, în maxim 15 zile de la vacantarea unui loc, în condiţiile prevăzute de prezentul Statut și a Regulamentului de aplicare a Statutului.
  2. Numărul supleanţilor din organismele de conducere la nivel local, teritorial şi naţional va fi de o treime din numărul membrilor respectivului organism de conducere.
  3. În cazul în care numărul locurilor vacante, indiferent de ocuparea ulterioară prin cooptare, depăşeşte jumătate din totalul celor aleşi iniţial în organismul de conducere, se vor organiza noi Adunări Generale sau Conferinţe Teritoriale pentru alegerea Biroului Politic Local sau a Biroului Politic Teritorial, cu excepţia funcţiei de preşedinte, dacă acesta nu a demisionat sau a fost revocat.
  4. În cazul în care funcţia de preşedinte al filialei teritoriale este vacantă, se organizează alegeri pentru funcţia de preşedinte în termen de 6 luni, cu excepţia unei perioade de 6 luni anterioară datei alegerilor europene, parlamentare, prezidențiale sau a alegerilor locale. În această situaţie funcţia de preşedinte va fi îndeplinită până la alegeri de către un vicepreşedinte, propus de Biroul Politic Teritorial respectiv și aprobat de Biroul Politic Central.
  5. În cazul în care funcţia de preşedinte al organizaţiei locale este vacantă, interimatul va fi asigurat de vicepreşedintele cu cel mai mare număr de voturi. În termen de 3 luni se organizează alegeri pentru funcţia de Preşedinte.
  6. În situaţiile prevăzute la alin. (3), până la alegeri, conducerea organizaţiei sau a filialei va fi asigurată de un Birou Politic Teritorial Interimar, numit în termen de 15 zile de la vacantarea funcţiilor, din:
    1. Biroul Politic Central pentru Birourile Politice Teritoriale;
    2. Biroul Politic Teritorial pentru Birourile Politice Locale.
  7. Birourile Politice Interimare de la toate nivelurile, sunt compuse dintr-un număr de membri mai mic cu jumătate decât numărul maxim statutar de membri, ca și Birourile Politice alese, și vor organiza alegeri pentru o nouă conducere în termen de cel mult 3 luni de la data numirii Birourilor Politice Interimare.
  8. În cazul în care în termen de 3 luni nu se organizează alegeri, Birourile Politice Interimare nu pot fi reinvestite iar membrii Birourilor Politice Interimare care nu au reușit să organizeze alegerile, nu mai pot candida pentru o funcție în Birourile Politice Locale sau Teritoriale .
  9. În cazul în care preşedintele ales nu a demisionat sau a fost revocat, acesta va exercita funcţia de preşedinte al Biroului Politic Teritorial Interimar.
  10. Din Biroul Politic Teritorial Interimar pot face parte şi membrii organismului de conducere aleşi iniţial care nu au demisionat.
  11. În situaţii de urgenţă sau în situaţia în care din motive obiective nu se pot organiza alegeri, se poate prelungi perioada de interimat cu 3 luni.
  12. Dacă nu se prelungeşte perioada de interimat, sau dacă nu se organizează alegeri pentru desemnarea unei conduceri permanente în perioada de interimat, organizaţia respectivă va fi dizolvata de către Biroul Politic Central.

CAPITOLUL X - Patrimoniul Şi Fondurile Partidului Lege Educație Unitate

Art.80

Partidul Lege Educație Unitate poate deţine bunuri mobile şi imobile care sunt necesare activităţilor sale specifice.

Art.81

Sursele de finanţare ale Partidului Legii și Dreptăți, conform prevederilor Legii finanţării partidelor politice, provin din:

  1. cotizaţiile membrilor partidului;
  2. donaţii, legate şi alte liberalităţi;
  3. venituri provenite din activităţi proprii și dobânzi;
  4. subvenţii de la bugetul de stat;
  5. împrumuturi în bani de la persoane fizice şi juridice;
  6. alte forme de finanțare, în conformitate cu prevederile legale.

Art.82

  1. Operaţiunile de încasări şi plăţi se efectuează prin conturi în lei şi în valută, deschise, potrivit legii, în bănci cu sediul în România şi se gestionează prin contabilitate proprie, conform reglementărilor contabile aplicabile.
  2. Cuantumul cotizației, repartizarea și utilizarea acesteia se stabilesc prin hotărâre a Biroului Politic Central.

Art.83

  1. Membrii partidului plătesc o cotizaţie lunară al cărei cuantum este stabilit de către Biroul Politic Central.

    2. Biroul Politic Național stabileşte o cotizaţie lunară suplimentară pentru persoanele alese sau numite în funcţiile de conducere în structurile partidului său în funcțiile politice din administraţia publică centrală, precum şi pentru parlamentari şi parlamentarii europeni.

    3. Biroul Politic Central stabilește o contribuție financiară lunară pentru filiale.

    4. Biroul Politic Teritorial stabileşte o cotizaţie lunară suplimentară pentru membrii filialei aleși sau numiți în funcţii de conducere în administraţia publică locală.

    Art.84

    Membrii Partidului Lege și Dreptate care îndeplinesc funcţii de conducere alese în partid, conform prevederilor art.12 alin.2, nu pot fi remuneraţi pentru activitatea lor.

    Art.85

    1. Partidul Lege Educație Unitate, cât și organizațiile teritoriale ale acestuia, inclusiv cele constituite la nivelul sectoarelor municipiului București, au obligația de a-și organiza contabilitatea proprie, conform reglementarilor contabile aplicabile, în vigoare.

    1. Filialele județene/de sector ale Municipiului București răspund în mod exclusiv și direct față de terții cu care se angajează în relații contractuale, indiferent de natura acestora, de actele juridice încheiate, de cheltuielile realizate/angajate și activitatea financiar-contabilă proprie.

    2. Filialele județene/de sector ale Municipiului București precum și Comitetul de Coordonare a Municipiului București vor întreprinde demersurile necesare pentru obținerea de Certificat de Înregistrare Fiscală propriu și deschiderea de conturi pe CIF-ul obținut.

    CAPITOLUL XI - ÎNCETAREA ACTIVITĂŢII

    Art. 86

    Partidul Lege Educație Unitate îşi încetează activitatea prin:

    1. autodizolvare, hotărâtă de Convenția Națională, cu votul a peste două treimi din numărul delegaţilor;

    1. dizolvare, pronunţată pe cale judecătorească şi prin hotărârea Comisiei Constituţionale;
    2. constatarea încetării existenţei sale prin inactivitate, de către Tribunalul Bucureşti, în conformitate cu dispoziţiile corespunzătoare din Legea partidelor politice.

    CAPITOLUL XII - DISPOZIŢII TRANZITORII ŞI FINALE

    Art. 87

    Activitatea în cadrul Partidului Lege Educație Unitate se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii Partidelor Politice, a Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, a prezentului Statut și a Regulamentelor de aplicare al acestuia și a Codului de Etică.

    Art. 88

    Președintele fondator și membrii fondatori ai Partidului Lege, Educație Unitate vor forma Nucleul de Inițiativă Națională, care va conduce Partidul până la convocarea Convenției Naționale care se va desfășura conform Statutului LEU.

    Art. 89

    Convocarea primei Convențiii Naționale va fi făcută numai de către membrii Nucleului de Inițiativă Națională.

    Art. 90

    Până la convocarea Convenției Naționale, membrii Nucleului de Inițiativă Națională vor numi Președinți și Vicepreședinți interimari în județele unde se vor forma Nuclee de Inițiativă Teritorială.

    Art. 91

    La atingerea numărului de membri prevăzuți de către regulamentele interne, Nucleul de Inițiativă Națională va constitui Filiala Județeană a partidului.

    Art. 92

    Nucleul de Inițiativă Teritorială va numi Președinți și Vicepreședinți interimari în Unitățile Administrativ Teritoriale unde se vor forma Nuclee de Inițiativă Locale.

    Art. 93

    Nucleul de Inițiativă Națională poate alege până la prima Convenție Națională, un alt Președinte ce urmează să coordoneze activitatea partidului. Alegerea acestuia se face cu majoritatea simplă a membrilor Nucleului de Inițiativă Națională.

    Art. 94

    Nucleul de Inițiativă Națională are până la Alegerile din cadrul primei Convenții Naționale, toate atribuțiile Birouluiui Politic Central, Biroului Politic Național și ale Delegației Naționale, dacă nu se vor întruni condițiile statutare de constituire a acestora.

    Art. 95

    Nucleul de Inițiativă Națională poate coopta în rândul lui și alți membri, prin votul cu majoritate simplă a Membrilor Fondatori.

    Art. 96

    Membrii Fondatori nu au nici un drept suplimentar după întrunirea primei Convenții Naționale și alegerea organismelor de conducere statutare, în raport cu membrii organismelor de conducere alese.

    Art. 97

    Președintele fondator și membrii fondatori ai Partidului Lege Educație Unitate au obligația de a respecta Constituția României, Legea nr. 14/2003 cu modificările și completările ulterioare, Legea 334/2006 cu modificările și completările ulterioare, Codul de Etică al LEU., Statutul LEU și toate celelalte regulamente interne ale partidului.

    Art. 98

    1. Toate ședințele sau întrunirile organismelor de conducere se pot organiza și on-line, atunci când condiții obiective impuse de situații de urgență împiedică organizarea acestora în format fizic.
    2. Ședințele BPC, BPN, BPT care se organizează cu prezență fizică, vor asigura și posibilitatea ca membrii care din motive obiective nu pot participa fizic, să poată fi prezentI on-line.