loader image

Partidul LEU – Lege Educație Unitate

Program politic

Partidul Lege Educație Unitate (LEU)

Partidul „Lege Educație Unitate” (LEU) este un partid cu o orientare politică de centru dreapta, conservator, fără tendințe naționaliste, ci mai degrabă patriotice. Orientarea de centru-dreapta provine din echilibru pe care dorim să îl aducem îmbinând politicile de stânga (asigurarea unui pilon public de pensii, ajutoare pentru persoane cu condiții și nevoi speciale, gratuitatea atât a sistemului de învățământ, cât și cel medical) cu cele de dreapta (dreptul fundamental la proprietate privată, dezvoltarea sectorului privat, respectarea principiului autonomiei locale, etc). Ușoara orientare pe axa ideologiei spre dreapta provine din tendința conservatoristă moderată.   

Partidul LEU consideră că la baza aplicării corecte a principiilor democratice și a doctrinelor politice stă o societate educată care cunoaște fundamentele democrației și pune accent atât pe educația preuniversitară, cât și pe cea universitară. În aceste condiții, prioritatea LEU este educația, aceasta fiind singura rezolvare pentru toate problemele apărute în domeniile de activitate (acestea vor fi dezvoltate individual ulterior).

Reforma sistemului educational este însă o provocare pe termen lung. Este nevoie de o voință națională unitară ce trebuie susținută pe durata a mai multe mandate. Acest lucru este imposibil fără coalizarea partidelor în scopul menținerii unei legislații unitare pe parcursul a 12-16 ani pentru a apuca să se înrădăcineze cel puțin în conștiința unei generații.

Ținând cont de cele expuse până acum, soluțiile pe care le promovăm sunt unele logice, pe care și alte partide le trec în programele lor politice, dar care nu mai reprezintă nimic în momentul în care ajung la guvernare.

O societate educată nu și-o poate dori decât un om educat. Principiul meritocrației nu poate fi promovat și aplicat decât de oameni educați. Depolitizarea pe care o susțin toate partidele politice nu poate fi aplicată decât utilizând meritocrația. Nici un cetățean nu trebuie să aibă îngrădit dreptul la șanse egale din cauza apartenenței politice, ci numai dacă nu prezintă competența necesară. Criteriul competenței și al moralității sunt singurele care stau la baza promovări și al numirii în cadrul instituțiilor statului, excluse fiind discriminările pe bază de sex, etnie, convingeri religioase, vârstă, aspect fizic sau apartenența la o clasă social.

În consecință, Partidul Lege Educație Unitate își propune să promoveze următoarele direcții pe domeniile de activitate:

1. Domeniul Educației

Acest domeniu, care reprezintă și unul din pilonii fundamentali ai partidului nostru, a suferit încă din anul 1990 diferite „reforme” experimentale, acestea aducând o decădere a sitemului de învățământ într-un final. Din păcate, realitatea ne demonstrează că domeniul educației a scăzut enorm în calitate, iar diferențele dintre învățământul din mediul rural și cel urban s-a accentuat, involuția fiind ușor de observat cu ochiul liber.

În consecință, LEU își propune ca prin intermediul meritocrației, să promoveze persoanele competente din toate domeniile, persoane care să aducă soluții viabile pentru o reforma reală, testate în prealabil și de lungă durată.

Una din cele mai importante inițiative, este aceea de a (re)înființa Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, aceasta fiind singura modalitate prin care se poate asigura forța de muncă înalt calificată necesară tuturor formelor de activitate economică. Această instituție publică ce trebuie să funcționeze sub jurisdicția Parlamentului României ca autoritate administrativ autonomă, este o oportunitate pentru elevii din ciclul liceal de a-și găsi o meserie și a-și asigura un loc de muncă încă de pe băncile instituției de învățământ preuniversitar, cu mari șanse de a-și continua și studiile universitare.

Reforma ce urmează să fie implementată, trebuie să însemne și creșterea prestigiului profesie de dascăl la toate nivelurile de pregătire, preșcolară, gimnazială, liceală, universitară.

2. Domeniul Justiției

 „Libertatea nu consta in faptul ca oamenii pot face tot ce doresc, ci in faptul ca ei nu trebuie sa faca ce nu doresc.” –  Jean Jacques Rousseau.

Libertatea conștiinței, libertatea de exprimare, dreptul de vot, dreptul de proprietate private, accesul liber la justiție sunt doar câteva din drepturile fundamentale garantate de Constituție. Pentru a ne bucura însă de toate aceste libertăți, este nevoie de un sistem juridic independent, competent și mai ales capabil de a apăra și garanta aceste drepturi.

Acest lucru nu se poate obține decât dacă Parlamentul se abține de la a deveni „o fabrică de legi”. Legile trebuie să fie clare și dezbătute de oameni competenți, fără lacune în exprimare și fără a lasă loc de interpretare.

Acesta este motivul pentru care meritocrația este singura capabila să rezolve această problemă, prin trimiterea în parlament doar a unor cetățeni cu o dorință reală de a promova legi care să corespundă bine eficient nevoilor societății.

Judecătorii sunt un pilon esențial al acestui sistem. Drepturile amintite nu se pot menține decât prin profesionalism și moralitate. În afară de calitățile menționate, trebuie să beneficieze și de condiții optime în care sa activeze. Acest mediu nu poate fi creat decât prin legi clare și ce nu lasă loc de interpretări, dar mai ales prin menținerea condițiilor de muncă la un standard înalt. Un alt factor extrem de important este reprezentat de independența judecătorilor. Această condiție nu poate fi îndeplinită decât printr o legislație strictă, care ii pune la adăpost de orice influență politică. Motivarea și competența personalului auxiliar trebuie să fie și ea o prioritate

3. Domeniul sănătății

Un sistem de sănătate competent și eficient este de o importanță vitală pentru orice societate. Acest domeniu a fost neglijat în mod continuu de guvernările ce au precedat Revoluției din ‘89.

Un sistem de sănătate pentru a fi eficient, trebuie să fie în primul rând preventiv. Urmând acest raționament, rolul medicilor de familie trebuie să fie valorificat. Acest lucru nu poate să fie făcut decât prin asigurarea unui mediu curat și echipat cu tehnologiile necesare în prevenirea afecțiunilor grave. Prin descoperirea afecțiunilor în stadiile incipiente, presiunea din spitale ar fi mult diminuată, un factor esențial în decongestionarea sistemului sanitar.

O alta problema presanta în domeniul sănătății este reprezentată de numărul redus de asistent medical și de regimul alimentar inadecvat pentru majoritatea afecțiunilor pacienților.

Deși poate că nu pare, activitatea fizică constantă în natură, este o metodă sigură de a menține un grad ridicat de sănătate în rândul populației. De aceea este o prioritate dezvoltarea de programe în care copii să fie angrenați în competiții sportive,de la o vârstă fragedă, precum și în activități de mișcare în aer liber. Partidul LEU își propune să mobilizeze cît mai mulți specialiști din domeniu pentru atingerea scopurilor propuse.

4. Domeniul agriculturii

Domeniul agriculturii a fost unul îndelung neglijat pe parcursul ultimelor guvernări și, în plus, aproape distrus după Revoluția din 1989. Repartizarea formelor de relief oferă un avantaj natural în dezvoltarea acestui domeniu dar, în care trebuie atât de mult învestit. Atât producția din plantații, cât și din creșterea animalelor a scăzut considerabil din cauza lispei resursei umane, generațiile tinere preferând munca în străinătate, tot în domeniul agriculturii, dar cu un salariu net superior.

Unul din prioritățile partidului LEU este de a readuce acasă acești „fii rătăcitori”, cu experiență în munca pământului, dar mai ales împroprietărirea lor sub condiția dezvoltării de ferme și plantații.

De aceea, Partidul LEU consideră că rezolvarea cel puțin a problemelor amintite, precum și dezvoltarea cu prioritate maximă a agriculturii ecologice, unde România are mari posibilități, pot contribui la o relansare puternică a agriculturii românești și la recucerirea piețelor externe.

5. Domeniul transportului

Având în vedere dezvoltarea fără precedent a schimbului de mărfuri, a libertății de mișcare a cetățenilor, al cumpărăturilor on-line, infrastructura rutieră a căpătat o importanță crucială ce nu mai poate fi neglijată. În aceste condiții, căile rutiere, feroviare, maritime, fluviale și aeriene au nevoie de modernizare, dezvoltare, optimizare și securizare. Partidul LEU consideră că numai un program masiv de investiții realizat însă cu maximă responsabilitate, discernământ și competență poate reduce statisticile dezastruoase la care asistăm în fiecare zi. Utilizarea unor materiale de înaltă calitate, a unor utilaje de construcție moderne sunt condiții sinequanon pentru reducerea decalajelor majore în acest domeniu față de țările dezvoltate din Europa și din lume.

6. Domeniul mediului

Din păcate, lumea modernă și tehnologiile actuale au contribuit și la apariția unor materiale care poluează masiv natura. Lipsa educației și utilizarea excesivă a combustibililor fosili au condus la poluarea masivă a spațiului înconjurător, maculând spațiile în care trăim. Este motivul pentru care Partidul LEU insistă pentru educare încă din copilărie a cetățenilor în spiritul colectării selective a deșeurilor, în paralel cu dezvoltarea unor sisteme eficiente de ridicare a acestor deșeuri și dezvoltarea de tehnologii care să readucă în circuitul tehnologic materialele recuperate, precum și dezvoltarea energiei verzi.

Reducerea poluării de toate tipurile, respectiv atmosferică, sonoră, olfactivă trebuie să reprezinte o prioritate reală pentru orice guvernare. În acest sens, trebuie dezvoltate programe care să răspundă necesităților.

O altă prioritate o reprezintă programele reale de împădurire a suprafețelor de păduri defrișate ilegal și fără discernământ.

7. Domeniul energiei

Resursele naturale ale României sunt pe cât de bogate, pe atât de diversificate. Exploatarea acestora pentru creearea de energie este o practică îndelung perfecționată de statul roman. Pe cât de mult trebuie valorificate resursele subsolului, pe atât de mult trebuie investit în energia verde. Apele râurilor, vânturile puternice și valurile mările sunt aliatele cele mai importante pe care le aveam în această luptă continuă de avea energia necesară unui stil de viață comod, dar și în reducerea poluării, un aspect care a fost îndelung neglijat.

Partidul LEU susține investiția în centrale eoliene și hidrocentrale pentru crearea unei Românii mai „verzi”.

8. Domeniul turismului

Conform statisticilor europene, România a fost binecuvântată cu unele din cele mai frumoase peisaje și locuri din lume, ceea ce ne aduce un avantaj semnificativ față de alte țări. Oricât de frumoasă ar fi țara noastră este nevoie de o promovare competentă și mai ales de o investiție durabilă pentru a valorifica acest atuuri. De asemenea, domeniul turismului trebuie să devină o prioritate pentru tineri, aceștia știind cel mai bine cum să îl valorifice pentru a obține atât un profit consistent, cât și un sentiment de mândrie greu de egalat.

9. Domeniul culturii

Cultura românească este într-o plină decădere, motiv pentru care, promovarea artiștilor naționali, trebuie să devină o prioritate pentru țară. Programele culturale trebuie să prindă și ele amploare, iubirea față de cultură fiind însuflețită chiar de pe băncile școlii. Cultura a fost și va rămâne una dintre marile mândrii ale patriei dar, pentru a rămâne așa, are nevoie de o promovare continuă și accesibilă în rândul noilor generații

10. Domeniul Administrației și al Afacerilor Interne

Privind domeniul administrației, Partidul LEU susține reorganizarea administrativ-teritorială, atât la nivel local, cât și national. Acest lucru este menit să reducă numărul de posturi din administrația publică și de a crește gradul de profesionalitate al angajaților. Principiul meritocrației este unul fundamental, motiv pentru care ne dorim să eliminăm orice „nepotism” din cadrul administrației.

Forțele de ordine sunt de asemenea într-un număr prea mic, cu o dotare insuficientă și mai mult, slab pregatite. Soluția acestei stări de făpt este îmbunătățirea condițiilor de pregătire ale acestora și instruirea unei noi generații de ofițeri.

11. Domeniul Finanțelor

De când instituția trocului a trecut la următorul nivel, respectiv schimbul de bunuri materiale și servicii contra unor monede și mai apoi și bancnote, circulația banilor a devenit practic motorul vieții economice. Este motivul pentru care Partidul LEU consideră că este locul unde trebuie să își desfășoare activitatea cei mai competenți specialiști în acest domeniu. Aici, principiul meritocrației este de cea mai mare importanță, pentru că un colaps financiar produce colaps în toate celelalte domenii. Este motivul pentru care predictibilitatea în domeniul financiar este determinată pentru o dezvoltare sănătoase a oricărui alt domeniu de activitate.

12. Domeniul Economiei

Economia este factorul principal care determină bunăstarea unei națiuni. Partidul LEU face din dezvoltarea economiei o prioritate, soluțiile concrete fiind dezvoltate ulterior. În scopul realizării acestui obiectiv, este necesară o legislație stabilă și care să vină în întâmpinarea dezvoltării operatorilor economici și sa încurajeze dezvoltarea sectorului privat. Toate sectoarele economice au nevoie de o dezvoltare sistematizată, accentul fiind pus pe sectorul primar (agricultura).

13. Domeniul Afacerilor Externe

În privință afacerilor externe, România trebuie să își întrețină și valorifice parteneriatele economice și militare, în special cele privind Uniunea Europeană și NATO. Unul din obiectivele Partidului LEU este de a reuși să finalizeze integrarea în spațiul Schengen și creșterea nivelului de pregătire al diplomaților români, dar și al reprezentaților din Parlamentul European.

Nivelul de credibilitate al României a scăzut considerabil în ultimii ani. Reprezentații țării la nivel ministerial au eșuat în reprezentarea interesului țării, dovada clară a acestui fapt fiind refuzul consecvent de a fi admiși în spațiul Schengen.

14. Domeniul Apărării Naționale

În domeniul Apărării Naționale statul Român este mult înapoiat aliaților strategici din NATO. Pe cât de apreciată este resursa umană la nivelul Organizației, pe atât de mult lasă de dorit condițiile de antrenament ale militarilor români și echipamentul acestora

Contextul mondial fiind unul sensibil în urma conflictelor noi apărute, Armata Română are nevoie de echipamente modern, atât la nivelul forțelor terestre, cât și cel al marinei și al forțelor aeriene. Acestă situație tragică a dotării armatei nu poate fi rezolvată decât prin alocarea unei părți mai mari din PIB pentru achiziționarea de armament și de pregătire a personalului militar, în special în rândul ofițerilor.

15. Domeniul muncii și protecției sociale

Deși Partidul LEU are o orientare de centru-dreapta, domeniul muncii și protecției sociale fac parte din prioritățile acestuia. În perioada guvernării partidelor de stânga, creșterea pensiilor a fost una din „monedele de schimb” pentru asigurarea voturilor, chiar dacă creșterea propriu zisă a fost una infimă. Pe lângă problema pensiilor, salariile reprezintă și ele o problem mare în societatea românească. Salariul minim pe economie nu reușește să asigure cetățeanului nevoile de bază garantate prin Constituție.

Aceste schimbări nu pot fi făcute decât prin eliminarea gradului înalt de corupție, prin intermediul căruia se pierd banii publici, dar mai ales printr-o atentă planificare bugetară susținută de experți în domniul economic și sociologic.